NOVI DETALJI DRAME SLOVENAČKOG SURFERA: Slomio mu se jarbol, ali je odbio pomoć! Proveo u vodi 24 sata!
Foto: Nestali.hr

imao dosta sreće

NOVI DETALJI DRAME SLOVENAČKOG SURFERA: Slomio mu se jarbol, ali je odbio pomoć! Proveo u vodi 24 sata!

Hrvatska -

Priča o dvojici nestalih surfera, Hrvatu i Slovencu, dobila je srećan epilog.

Podsetimo, dva surfera, jedan na vind, a drugi na kajt surfu, nestali su pre par dna u moru ispred Umaga, odakle su ih olujni udari vetra nosili prema pučini.

Hrvatski surfer prekjuče je samostalno doplivao do obale u blizini Umaga, dok je slovenački u divljem moru proveo više od 24 sata pre nego što je isplivao na obalu nedaleko od Trsta.

Za ta 24 sata, Slovenac je prešao oko 40 kilometara, a iz mora je izašao sam na plaži Kosta dei Barbari, oko 20 kilometara od Trsta. Svedoci kažu da je otišao u obližnji kafić i pozvao pomoć. U pitanju je slovenački surfer 47-godišnji Goran Jablanov, profesor kineziologije.

Prvi koji je saznao da se Jablanov spasio je umaški trener vindsurfinga, Oliver Biljman, koji ima 35 godina iskustva u sportovima na vodi.

"Uobičajeno je da se kolege vindsurferi u otežanim vremenskim uslovima i nezgodama na moru prvo obrate meni za pružanje pomoći na moru nakon čega se odmah otisnem gliserom u akciju. Tako je bilo i u ponedeljak u sumrak. Utvrdili smo u tom trenutku na terenu da je dvoje ljudi ostalo zarobljeno među visokim talasima i olujnim udarima vetra koji je duvao na mahove i 100 kilometra na sat (50 čvorova). Dok smo se organizovali za pretragu, nestali kajter (surfer sa zmajem) pojavio nakon sat i po plivanja do obale, a za vindsurferom se organizovala potraga", rekao je Biljman.

"Jablanov je od jutarnjih sati bio na moru. U kasnim poslepodnevnim satima, dok je zasigurno već bio umoran i iscrpljen, pukao mu je jarbol. Kolege su mu pritekle u pomoć, ali on ih je odbio. Tvrdili su da nije pokazivao tragove nervoze ili panike pa su krenuli sebe da spasavaju sebe. Ipak, on se nije domogao kopna. Čitavu je noć, i kroz utorak, trajalo traganje, a onda se desio priželjkivani završetak drame. Jablanov se sam domogao obale. Iscrpljen i promrzao, ali živ", nastavio je Biljman.

"Jablanov je fizički jak i iskusan vindsurfer i tehnički spreman, koji poput nas većine vindsurfera voli izazove i ekstremne uslove surfanja. Sve to, uz njegovu psihičku snagu i sabranost, kumovalo je da ispravno reagujea u kriznim situacijama", zaključio je Biljman.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Nestali.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track