HRVATSKI ISTORIČAR PREŠAO SVAKU MERU BESRAMNOM IZJAVOM: Srbi su izvršili genocid nad Hrvatima, a onda su ustaše optužili za zločine!
Ilustracija, Foto: Printscreen YouTube

strašno!

HRVATSKI ISTORIČAR PREŠAO SVAKU MERU BESRAMNOM IZJAVOM: Srbi su izvršili genocid nad Hrvatima, a onda su ustaše optužili za zločine!

Hrvatska -

Javnim ličnostima iz Hrvatske, koje negiraju genocid ustaša nad Srbima, zločine, broj žrtava, pa čak i samu prirodu logora Jasenovac pridružio i istoričar iz Splita Stjepan Lozo.

On je izneo neverovatnu tvrdnju da su zapravo Srbi izvršili genocid nad Hrvatima u NDH!

Stjepan Lozo, koji se smatra akademskom ličnošću, ove "podatke" je izneo javno, predstavljajući knjigu na kojoj je, navodno, radio 15 godine.

Kaže da je knjigu "Ideologija i propaganda velikosrpskog genocida nad Hrvatima – projekat 'Homogena Srbija' 1941" napisao jer je osećao "obavezu istoričara i zov hiljade nevinih pobijenih Hrvata u velikosrpskom genocidu".

Lozo ne samo da tvrdi da su Srbi izvršili genoicid nad Hrvatima, već su i "svoje žrtve optužili za zločine". Nizu sramotnih tvrdnji dodao je da "ustaše do leta 1941. i 'srpske pobune' nisu činile nikakve posebne zločine prema Srbima", već da su sprovodile "narodnu samoodbranu od velikosrpskog genocida".

"Oklevetali su Hrvate za genocid nad Srbima preventivnom propagandom, s predumišljajem, već u junu 1941. godine, a onda počeli genocid nad Hrvatima. Nakon šoka koji je u velikosrpskim redovima usledio uspostavom NDH 10. maja 1941. godine, ne i komunista, jer oni tada nisu bili na suprotnoj strani od ustaša, usledilo je konsolidovanje velikosrpskih redova. Već u junu 1941. godine velikosrpske snage imaju oblikovanu viziju i platformu daljnjeg delovanja: stvoriti Veliku Srbiju sprovođenjem opšteg genocida nad Hrvatima koje prethodno treba snažno oklevetati. Tako krajem juna 1941. godine nastaju dva ključna dokumenta: "Homogena Srbija“ i Stevana Moljevića, i "Valerijanov memorandum“ SPC", kaže.

Lozo je napao i Srpsku pravoslavnu crkvu tvrdeći da ona stoji iza "besramne klevete Hrvata za genocid nad Srbima", pa čak i da stoji iza navodnog "genocida nad Hrvatima".

"Valerijanov memorandum“ je službeni dokument SPC i predat nemačkim vojnim vlastima u Beogradu, a potom kao kleveta Hrvata raširen po čitavom svijetu. Memorandum je već u prvoj verziji od 24. juna 1941. godine oklevetao Hrvate za ubijanje više od 100.000 Srba. Druga verzija, plasirana najkasnije 8. avgusta, kleveće Hrvate za ubijanje čak 180.000, a do septembra se već izlazilo sa brojem od 300.000 pobijenih Srba u NDH, što je kasnije još uvećavano. Takve strašne klevete koje nemaju gotovo nikakve veze sa stvarnošću, ni jedan odsto, u knjizi to dokazujem, slane su van zemlje i snažnom propagandom velikosrpske mreže širene po čitavom svetu. Takva sramotna laž ostala je nad Hrvatima do dana današnjeg", rekao je Lozo.

Čovek koji sebe naziva istoričarem dalje tvrdi da u danima kada SPC plasira prvu verziju "Valerijanovog memoranduma“, 23. juna 1941. počinje srpska pobuna u NDH.

"U istočnoj Hercegovini masovno stradaju nedužni Hrvati, a na "srpski Vidovdan“, 28. juna 1941. Srbi čine i prvi genocidni zločin uopšte na prostoru NDH. Pod vodstvom pravoslavnog popa Radojice Perišića vrše pokolj svega zatečenog stanovništva u Avtovcu, uključivo žene i decu, te uništavaju čitavo naselje. Tako su Srbi počeli genocid nad Hrvatima uz istovremenu klevetu Hrvata za genocid nad Srbima. Sada ta propaganda izgleda sasvim prozirna, ali nije bilo lako doći do ovakve rekonstrukcije i saznanja", rekao je Lozo.

Kao "vrlinu" NDH navodi da je afirmisala "hrvatsku naciju kao zajednicu ravnopravnih katolika, muslimana i pravoslavaca", kao i pristup "odbrani hrvatske granice na Drini".

"I jedno i drugo je i danas aktuelno i pripada korpusu moderne evropske političke podloge, naravno, uz specifičan pristup u odnosu na Drinu" tvrdi Lozo.

Kurir.rs/Slobodna Dalmacija Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track