ORBAN BESAN NA HRVATSKU: Optužio Zagreb za izdaju i najavio OŠTAR ODGOVOR
Foto: Reuters / Hannibal Hanschke

SPOR OKO DIREKTORA MOLA

ORBAN BESAN NA HRVATSKU: Optužio Zagreb za izdaju i najavio OŠTAR ODGOVOR

Hrvatska -

Odnosi Mađarske i Hrvatske su posle nekoliko prijateljskih gestova naglo zahladneli, toliko da je mađarski premijer Viktor Orban praktično uputio pretnju zvaničnom Zagrebu.

Kada je hrvatska Vlada pokrenula (i izgubila) arbitražni postupak protiv MOL-a, Mađarska je odlučila da uzvrati i ne podrži članstvo Hrvatske u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Međutim, nakon što su u septembru HDZ-ovi evropalramentarci glasali protiv vrlo kritičkog izveštaja EU o Mađarskoj, pre par dana Mađarska je “u znak zahvalnosti” povukla blokadu na članstvo Hrvatske u OECD-u.

Hernadi
Hernadifoto: Profimedia

Međutim, na taj dobrosusedski gest, Hrvatska nije uzvratila istom merom. Najnovije zaoštravanje odnosa izazvano je ponovnim hrvatskim aktiviranjem Interpolove crvene poternice za Žoltom Hernadijem, predsednikom Uprave MOL-a. Hernadi je u Hrvatskoj optužen da je bivšem premijeru Ivi Sanaderu dao mito kako bi ovaj prepustio Mađarima upravljačka prava u Ini.

Orban je zbog obnove poternice za Hernadijem, koga srčano štiti sve vreme otkako je na čelu vlade, najavio da bi njegova reakcija na hrvatski potez mogla biti još oštrija. Potez Hrvatske nazvao je izdajom.

Kurir.rs/Net.hr Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track