Najnovije vesti

IZNENADA SE PREDOMISLILI: Mađarska povukla tužbu protiv Hrvatske
Foto: Beta/Denis Cerić

bez objašnjenja

IZNENADA SE PREDOMISLILI: Mađarska povukla tužbu protiv Hrvatske

Hrvatska

Mađarski MOL iznenada je i bez objašnjenja povukao tužbu protiv Hrvatske podnesenu na Okružnom sudu u Vašingtonu.

Reč je o postupku kojim je mađarska kompanija prošle godine zatražila da američki sud prizna i prihvati arbitražnu odluku Komisije Ujedinjenih nacija za međunarodno-trgovinsko pravo (UNCITRAL) u Ženevi koja je pre tačno dve godine glatko odlučila u korist MOL-a, a protiv Hrvatske.

Prema dokumentima s tog suda, MOL je tražio da SAD "potvrde, priznaju i primene konačnu odluku arbitražnog suda donesenu 2016. godine pozivajući se na njujoršku konvenciju o priznanju u izvršenju stranih arbitražnih odluka, čiji je i Hrvatska potpisnik.

foto: Beta/Denis Cerić

Ukratko, to bi značilo da pravosuđe SAD-a tretira odluku suda u Ženevi kao da je donesena na bilo kom od američkih sudova i da izvršenje podleže američkim zakonima.

MOL je u prvoj verziji tužbe zatražio i da Hrvatska plati troškove koje joj je sud odredio, oko 14,5 milijuna evra, što je ona i uradila. MOL potom delimično prihvata tužbu, potvrđujući da je Hrvatska platila dug, ali ne i kamate, i nastavlja s postupkom...

Američki sud je 13. novembra prošle godine obavestio hrvatsku stranu da je protiv njih podnesena tužba.

Večernji list navodi i kako je zanimljiva koincidencija da su 12. septembra evroparlamentarci iz HDZ-a podržali mađarskog premijera Viktora Orbana u Evropskom parlamentu, nakon čega je Mađarska povukla blokadu hrvatskog ulaska u OECD, a da je 24. septembra MOL odustao od tužbe protiv Hrvatske.

Kurir.rs/Vecernji.hr Foto: Beta/Denis Cerić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...