SMRT MALOG GABRIJELA POTRESLA REGION: Dete umrlo u najgorim mukama od sepse! Završena inspekcija Hitne pomoći, ali svi ćute o propustima! Građanima pukao film, izašli na ulice! (VIDEO)
Foto: Video prtscr / HRT, Facebook

tuga u Metkoviću

SMRT MALOG GABRIJELA POTRESLA REGION: Dete umrlo u najgorim mukama od sepse! Završena inspekcija Hitne pomoći, ali svi ćute o propustima! Građanima pukao film, izašli na ulice! (VIDEO)

Hrvatska -

Smrt devetogodišnjeg dečaka Gabrijela Bebića, koji je u teškim mukama umro od sepse iako ga je otac četiri puta vodio u Hitnu pomoć, potresla je čitav region, ali i lekarske krugove, u kojim niko neće da se oglasi zvanično dok ne vide izveštaj.

Inspekcija Ministarstva zdravlja i Hrvatske lekarske komore završila je uviđaj u Metkoviću, ali ne žele ništa da kažu reći dok im ne stigne obdukcijski nalaz. Ipak, od izvora iz Metkovića, Index.hr doznaje da inspekcija najviše zamera transport jer je dete, navodno, došlo u Splitsku bolnicu bez venskog puta, odnosno infuzije. Navodno, u Hitnoj su mu stavili infuziju, ali su je pre helikoptera skinuli.

"Zameraju i što lekari u Hitnoj nisu prepoznali teško stanje deteta i što su ga vraćali bez pregleda. Zameraju i to što je doktorka u Hitnoj čekala helikopter, pa je dete u Split stiglo tek u 11:30, a da je išlo kolima Hitne, mogli su biti u Splitu u 10:30 sati. Nismo sigurni ni da je dete imalo medicinsku pratnju u helikopteru", rekao je izvor iz Metkovića.

foto: video prtscr / HRT

Međutim, direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Dubrovačko-neretvanske županije odbacio je navode da je dete išlo bez pratnje lekara i da mu je skinuta infuzija.

"Nije nam poznat nalaz inspekcije, tako da ne možemo da ga komentarišemo. Helikopter je pozvan odmah i krenuo je prema standardnoj proceduri prema heliodromu u Metkoviću. Kategorički odbacujemo navode da je dete u helikopter išlo bez pratnje lekara i da mu je pre ulaska u helikopter skinuta infuzija", rekao je Luka Lulić.

Građani Metkovića su danas na mirnom protestu zatražili bolju zdravstvenu zaštitu za sebe i svoju decu:

Podsetimo, nesretnog dečaka otac je više puta vodio kod lekara i u Hitnu pomoć i svaki put su ga slali kući. Kada je posle lutanja od jednog do drugog šaltera konačno stigao do lekarke koja ga je pregledala, gotovo da je bilo kadsno jer je, kako je opisala već bio životno ugrožen.

"Jako mi je žao i kao lekar ne mogu da se pomirim s činjenicom da ga je otac u zadnjih 20 sati, od nedelje do ponedeljka vodio kod 4 lekara, dva puta na Hitnu u nedelju, pa u ponedeljak kod pedijatra, pa na Hitnu pa onda tek kod mene i da je dete na kraju preminulo. Ni jednom mu za to vreme nisu vađeni laboratorijski nalazi" rekla je doktorka.

Kurir.rs / Index.hr

Foto: Video prtscr / Hrt, Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track