HRVAT U AMERICI VARAO BIZNISMENE, PA OSUĐEN NA 3 GODINE ROBIJE: Izmislio priču o uspehu, uzimao im lovu, a onda su ga razotkrili
Foto: Profimedia

MORAĆE I DA PLATI

HRVAT U AMERICI VARAO BIZNISMENE, PA OSUĐEN NA 3 GODINE ROBIJE: Izmislio priču o uspehu, uzimao im lovu, a onda su ga razotkrili

Hrvatska -

Hrvat Renato Librić, izvršni direktor jedne američke startap kompanije, ove nedelje je u Americi osuđen na 36 meseci zatvora i novčanu kaznu u iznosu od 1,5 miliona dolara.

Prema navodima iz optužnice, Librić je proglašen krivim za lažiranje potpisa na službenim dokumentima preduzeća s ciljem obmanjivanja investitora i pribavljanja dobiti od 1,5 miliona dolara.

Librić je pod svaku cenu želeo da unapredi svoje poslovanje kako bi profilirao na konkurentnom američkom tržištu. Bez izdašne ušteđevine, boljeg poslovnog profila i stvarnih ponuda to nije bilo tako lako ostvarivo. Američko tužilaštvo smatra da je to podsaklo Librića da upotrebi nezakonite metode za ostvarenje poslovnog cilja.

Tokom sudskog procesa, tužilaštvo je navelo da je optuženi smislio lažnu priču o svom detinjstvu u Hrvatskoj i motivima odlaska iz domovine.

Librićev advokat je naglasio da je reč o sredovečnom tehnološkom vizionaru koji je napravio "tragičan propust" u želji da "ostvari svoje snove", ali su tužioci naglasili da se radi o "pomno osmišljenoj i elaboriranoj finansijskoj malverzaciji".

Epilog sudskog procesa koji je trajao četiri meseca bio je priznanje krivice optuženika Renata Librića zbog kog je dobio manju zatvorsku kaznu.

Kurir.rs/ Novac.jutarnji.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track