AMERIKANCI NE POPUŠTAJU, HRVATI OSTALI BEZ IZRAELSKIH AVIONA: Za posao težak 500 miliona dolara propala i poslednja šansa!
Foto: Profimedia

bez dogovora

AMERIKANCI NE POPUŠTAJU, HRVATI OSTALI BEZ IZRAELSKIH AVIONA: Za posao težak 500 miliona dolara propala i poslednja šansa!

Hrvatska -

I poslednja šansa za prodaju izraelskih borbenih aviona F-16 Barak Hrvatskoj, propala je, prenose američki mediji.

Izraelski premijer Benjamin Netanahu je, naime, pokušao na sastanku u Brazilu da još jednom pregovara sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, ali oni nisu uspeli da se dogovore, objavio je američki portal "Axios".

Tako je propao posao vredan 500 miliona dolara, preneo je Net.hr.

Hrvatski premijer Andrej Plenković ranije je ove nedelje je rekao da čeka rasplet pregovora između Pompea i Netanjahua i zapretio raskidom ugovora ako Izrael i SAD ne reše spor.

Tema prodaje borbenih aviona Hrvatskoj jedina je oko koje dvojica zvaničnika nisu mogla da se dogovore, rekao je neimenovani izraelski zvaničnik, dodajući da je cela stvar "zapela u dubokoj birokratiji".

Portal podseća da administracija američkog predsednika Donalda Trampa ne dopušta Izraelu da Hrvatskoj proda 12 F-16 borbenih aviona koja su nadograđena modernijom izraelskom tehnologijom.

Zahtevaju da Izrael avione vrati u originalno stanje pre nego što ih pošalje u Hrvatsku, dok hrvatska vlada zahteva "izraelsku verziju", inače će ugovor raskinuti.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track