BRUKA! HRVATSKI RATNI ZLOČINAC OSUĐEN ZA UBISTVO SRBA BRČKA SE PO BANJAMA: Otkriveno koliko Hrvati plaćaju bahaćenje Tomislava Merčepa u toplicama, ali to nije sve!
Foto: Profimedia, Printscreen YouTube

skandalozno

BRUKA! HRVATSKI RATNI ZLOČINAC OSUĐEN ZA UBISTVO SRBA BRČKA SE PO BANJAMA: Otkriveno koliko Hrvati plaćaju bahaćenje Tomislava Merčepa u toplicama, ali to nije sve!

Hrvatska -

Troškovi rehabilitacije i odbrane pravosnažno osuđenog ratnog zločinca Tomislava Merčepa do sada su hrvatske poreske obveznike koštali najmanje 738.500 kuna (oko 100.000 evra).

Merčep, koji je u vreme rata komandovao specijalnom policijskom jedinicom, osuđen je na sedam godina zatvora zbog zločina nad srpskim civilima. Merčepovci su, prema presudi, na kutinskom, pakračkom i zagrebačkom području nezakonito uhapsili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest ih je preživelo mučenja i zlostavljanja. Najpoznatiji zločin Merčepove jedinice je ubistvo srpske porodice Zec u Zagrebu, oca, majke i ćerke od 12 godina.

Pošto je hrvatski portal Indexsle otkrio da Merčep, umesto u zatvorskoj ćeliji, dane provodi u Krapinskim Toplicama saborski poslanik SDP Domagoj Hajduković postavio je poslaničko pitanje Vladi u kojem je tražio da se kaže koliko košta lečenje osuđenog ratnog zločinca.

foto: Index.hr

Na Merčepovo lečenje utrošeno je ukupno 65.698,67 kuna (oko 9.000 evra), dok se troškovi odbrane na suđenju za ratne zločine kreću između, kako tvrdi MUP, 672.836,00 kuna i, kako tvrdi vlada, 729.086,00 kuna.

Vlada je saopštila i da je nadzor Merčepa tokom njegovog lečenja u banji koštao državu 1356 kuna (oko 200 evra).

"Ukupan trošak neposrednog nadzora od strane službenika pravosudne policije tokom boravka Tomislava Merčepa na lečenju u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice iznosio je 1.356 kuna", stoji u odgovoru na poslaničko pitanje.

Zanimljivo je da su Merčepovu odbranu na sudu takođe platiti poreski obveznici. Naime, na temelju tada aktualnog Zakona o policijskim poslovima Ministarstvo unutrašnjih poslova obezbeđuje pravnu pomoć policijskim službenicima u slučaju krivičnih postupaka ili postupaka za naknadnu štete zbog uporabe sredstava prisile, pa čak i kad dotičnom policijskom službeniku prestane radni odnos u MUP.

Kurir.rs/Index.hr

Foto Profimedia, Printscreen YouTube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja