Najnovije vesti

MISTERIOZNI KOLUMBIJAC UPAO U KLOPKU NA BALKANU: Nabavljao rakete za teroriste i hteo da ih plati NAJČISTIJIM kokainom! Evo kako je namamljen! (VIDEO)
Foto: Profimedia, MUP Hrvatske

IZRUČEN AMERICI

MISTERIOZNI KOLUMBIJAC UPAO U KLOPKU NA BALKANU: Nabavljao rakete za teroriste i hteo da ih plati NAJČISTIJIM kokainom! Evo kako je namamljen! (VIDEO)

Hrvatska
20:44h

Misteriozni Kolumbijac David Kardona (54), prva osoba koja je ikad uhapšena u Hrvatskoj zbog tzv. narko-terorizma, u četvrtak je u ranim jutarnjim satima izručen Sjedinjenim Američkim Državama. O detaljima samog izručenja SAD nema puno detalja s obzirom na to da je reč o proceduri koja je i inače tajna, dok u slučaju Kardone važnost tih mera tajnosti ne treba posebno ni naglašavati.

Kardona je uhapšen u Zagrebu krajem oktobra prošle godine u zajedničkoj akciji koju je inicirala Američka administracija za suzbijanje droga (DEA), a sprovela hrvatska policija i USKOK.

Amerikanci terete Kardonu da je u Hrvatskoj pokušao da nabavi oružje za terorističku grupu Ansar al-Din (AAD) povezanu sa Al Kaidom, a to je trebalo da plati visokokvalitetnim kokainom. Kardona je, prema nezvaničnim informacijama između ostalog hteo da nabavi prenosive raketne sisteme zemlja-vazduh (MANPAD) ruske proizvodnje, a koji predstavljaju veliku opasnost za komercijalne putničke avione i idealno su oružje za terorizam.

Saradnici ostaju u pritvoru

U pritvoru u Zagrebu, međutim, ostaju državljanin SAD Žan-Klod Okonga Lanđi (56) i Nigerijac Džibrail Bala Adamu (55), koji su u Zagreb, prema Kardoninom nalogu, privatnim avionom doneli kilogram kokaina visokog kvaliteta, a koji je trebalo da posluži kao uzorak droge kojom je trebalo da bude plaćeno oružje.

Protiv njih je USKOK u Hrvatskoj pokrenuo krivični postupak zbog trgovanja drogom. Premda je Kardona odmah nakon hapšenja krajem oktobra rekao da se ne protivi izručenju SAD, postupak izručenja je trajao sve do sada, moguće i zbog vrlo zastarele zakonske regulative. Naime, međusobno izručivanje traženih osoba između Hrvatske i SAD regulisano je više od 100 godina starom “Konvencijom o izdavanju krivaca” koju je sa SAD 1901. potpisala Kraljevina Srbija, a koja je pravnom podelom kroz tri različite države završila u hrvatskom zakonodavstvu.

Tokom skoro tri meseca koja je proveo u Remetincu, Kardoni je u nekoliko navrata u posetu dolazila i rodbina koja živi u Kolumbiji i Velikoj Britaniji.

Upao u klopku

Pošto je DEA otkrila da je Kardona u potrazi za sofisticiranim naoružanjem, poput pomenutih raketa, ali i infracrvenih naočara za noćno gledanje, jurišnih pušaka i slično, po svemu sudeći namamljen je u Hrvatsku gde mu je uz pomoć hrvatskog USKOK i policije postavljena klopka, odnosno prikriveni istražioci su ga uverili da upravo ovde može da nabavi to što traži. Međutim, umesto raketa zemlja-vazduh dobio je lisice na ruke, a dan nakon njegovog hapšenja pala su i dvojica kurira koja su u Zagreb doletela s kilogramom kokaina.

Kurir.rs/ Jutarnji.hr

Foto: Profimedia i MUP Hrvatske

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...