Najnovije vesti

CELA HRVATSKA BRUJI O MINISTRU TOLUŠIĆU: Objavljeno da šmrče kokain dok mu prostitutka sedi u krilu, a sada i sami mediji tvrde da je u pitanju montaža, evo i zašto (FOTO)
Foto: Printscreen

neobičan tok skandala

CELA HRVATSKA BRUJI O MINISTRU TOLUŠIĆU: Objavljeno da šmrče kokain dok mu prostitutka sedi u krilu, a sada i sami mediji tvrde da je u pitanju montaža, evo i zašto (FOTO)

Hrvatska

Pažnju hrvatske javnosti zaokupio je skandal u čijem centru se našao potpredsednik tamošnje vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, koji, navodno, u društvu prostitutke, šmrče kokain.

List Nacional je objavio slike na kojima se, navodno, vidi Tolušić kome u krilu sedi crnokosa žena golih nogu. Lice joj se ne vidi. Ona, kako se čini, u ruci drži mobilni, a navodni Tolušić se sprema ušmrkati kokain. U pozadini se vidi veliko ogledalo, a na drugoj fotografiji se vidi hidromasažna kada.

Međutim, ubrzo su se pojavile tvrdnje da se radi o fotomontaži što tvrdi i sam Nacional.

List je objavio kako je paraobaveštajno podzemlje fotomontažama s prostitutkom i kokainom želelo da uništi Tomislava Tolušića.

Sporne fotografije, kako pišu, dobili su od anonimnog izvora. Sigurnosno-obaveštajna agencija (SOA) ustanovila je da su sporne fotografije - montirane. Navode da se radi o "vrlo kvalitetnoj i sofisticiranoj" montaži, ali ipak montaži.

Da se radi o montaži, tvrdi Nacional, otkriveno je pomoću detalja. Na primer, upoređen je izgled Tolušićeve šake. Muškarac sa slike na ruci nosi sat za koji ministar poljoprivrede tvrdi da ga nema. Takođe, agenti su uočili da muškarac na slici ima zaobljene cipele, dok Tolušić uvek nosi špicaste.

Pola argumenata za tvrdnju o montaži se, dakle, bazira na tvrdnjama iste osobe koju su navodno hteli kompromitovati, a drugi deo na praćenju cipela kakve ta ista osoba inače nosi. Blago rečeno, ne radi se o neoborivim dokazima da se radi o fotomontaži.

Ako se zaista radi o "vrlo kvalitetnoj i sofisticiranoj" montaži, kako već tvrde u SOA-i, zar je moguće da falsifikatorima ne bi palo na pamet da se na slici vidi sat kakav Tolušić ne poseduje, baš kao i cipele kakve Tolušić inače ne nosi? Na ta pitanja odgovora nema.

Inače, sve se događa u jeku afere propasti posla s nabavkom izraelskih borbenih aviona, zbog kojih se traži ostavka još jednog potpredsednika vlade, ministra obrane Damira Krstičevića. Ideja takvog manevra je oduzeti snagu negativnoj informaciji i dati snagu onome za koga bi objava takve informacije bila pogubna, u ovom slučaju Tomislavu Tolušiću i vladi.

Još jedan argument za tezu da se objava u Nacionalu može svrstati pod tzv. kontrolu štete je činjenica da iz vlade uopšte ne dovode u pitanje tezu da se radi o pokušaju kompromitacije Tolušića, prenosi Index.hr.

Autor teksta Berislav Jelinić ne sumnja da se radi o montaži.

Uprkos tome, Jelinić je fotografije ipak objavio.

"Objavio sam ih jer su dokaz krivičnog dela. Neko je bio spreman da pokrene celu operaciju da bi diskreditirao Tolušića. I uz to, da sam objavio fotografije kao autentične, propao bih i ja i Nacional“, rekao je Jelinić za Index.

Sa druge strane, oglasio se i sam Tolušić.

"Bandi koja se malo zaigrala poručujem da se namerila na pogrešnog i neka počnu da pakuju kofere", dodao je potpredsednik vlade Hrvatske.

Kurir.rs/Index.hr/Nacional.hr Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...