Najnovije vesti

HRVATSKI LEVIČARI POZIVAJU NA PROTEST PROTIV REPRESIJE: Brane mladića koji je docrtao srp i čekić Tuđmanu! (VIDEO)
Foto: Facebook video prtscr / 24sata.hr

izgubili strpljenje

HRVATSKI LEVIČARI POZIVAJU NA PROTEST PROTIV REPRESIJE: Brane mladića koji je docrtao srp i čekić Tuđmanu! (VIDEO)

Hrvatska

Zbog hapšenja 24-godišnjeg Filipa Drače koji je na Tuđmanov spomenik nacrtao srp i čekić, grupa levo orijentisanih stranaka, udruženja i neprofitnih medija pozvala je na protest "Protiv političke represije", u sredu 30. januara u Zagrebu.

Poziv na protest su potpisali Antifašistički Vjesnik, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID), Radnička fronta, Radnički portal, Slobodni Filozofski i Socijalistička radnička partija Hrvatske (SRP).

 

"U deindustrijalziranoj i iseljenoj Hrvatskoj u kojoj većina stanovništva jedva preživljava, a domaći i strani kapitalisti na najgrublji način decenijama eksploatišu radnice i radnike, seljanke i seljake, penzionere i studente, prošle sedmice je počela medijska i javna hajka", navodi se u pozivu, preneo je hrvatski portal Novosti, glasilo SNV.

 

Podseća se da je država preko resornog ministarstva raspisala poternicu za

24-godišnjakom, koji je, kako se navodi, na spomenik privatizacione pljačke, uništene privrede i ratnih zločina 1990. nacrtao simbol radničke i seljačke sloge.

Navode da obelodanjivanjem identiteta osumnjičenog "represivni aparat namerno je proizveo i nastavlja da proizvodi opasnu atmosferu koja graniči s pozivom na linč, a na koji će deo desničarske javnosti spremno odgovoriti".

"S druge strane, državni aparat, koji tokom 1990. uspostavlja i njime autoritarno upravlja Franjo Tuđman, nije učinio ništa da zaustavi uništavanje preko 3.000 spomenika i spomen obeležja posvećenih antifašističkom otporu, borbi za narodno oslobođenje, kao i stotinama hiljada žrtava ustaško-fašističkog terora", navodi se takođe u pozivu.

 

Pozivari smatraju da je nužno naglasiti činjenicu da "sadašnji režim nastavlja s tolerorisanjem neofašističkog vandalizma, dok se u nekim slučajevima uključuje i u promociju ustaške ikonografije".

 

"Masovna uporaba eksplicitnih ili latentnih simbola ustaškog režima ne problematizuje se u javnosti već više od dve decenije, uprkos tome što su zakonski zabranjeni, za razliku od komunističkih, radničkih i antifašističkih simbola. Očiti rezultat jeste da se takva krivična dela i njhovi počinitelje ne osuđuju i ne proganjaju", navodi se dalje u pozivu.

Nužno je, smatraju, naglasiti da je korišćenje javnih institucija za selektivnu i pristranu represiju, čemu svedoči i navedeni slučaj, a sve kako bi se reprodukoala dominantna ideologija - nedopustivo u demokratskom društvu.

Zbog svega navedenog, potpisnici poziva oštro osuđuju ovaj gnusni čin kapitalističke države, njezinog represivnog aparata i institucija koji preko leđa mladića koji se suprotstavio sistemu poručuju da će u zatvor trpati sve ljude koji, pa makar i na simboličan način, pokušaju pružiti otpor njihovoj vladavini.

 

"Postojeća ekonomska i društvena devastacija u najvećoj meri ostavština je Franje Tuđmana i Hrvatske demokratske zajednice. U potpunosti shvaćajući da je otpor puzajućoj fašizaciji društva nužan, od vladajućih zahtevamo: da se smesta obustave postojeća politička i policijska represija, hajka i linč, da nadležne institucije započnu s procesuiranjem i kažnjavanjem odgovornih za uništenje spomenika Narodnooslobodilačke borbe, da Državno tužilaštvo smesta odbaci optužnicu protiv Filipa Drače", navodi se u pozivu.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen 24sata.hr

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...