Najnovije vesti

HRVATI BESNI: Tajani neće da se izvini zbog izjave da su Istra i Dalmacija italijanski!
Foto: AP

loše ga interpretirali

HRVATI BESNI: Tajani neće da se izvini zbog izjave da su Istra i Dalmacija italijanski!

Hrvatska

ZAGREB - Predstavnik kabineta predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija izjavio je danas da je njegova izjava da su Istra i Dalmacija italijanski, nije dobro interpretirana, da nije mislio ništa loše i da se neće izviniti zbog nje.

"On nikada nije rekao da su Istra i Dalmacija deo Italije. Bilo bi ludo to tvrditi. Istra i Dalmacija su Hrvatska", rečeno je sajtu Index u Tajanijevom kabinetu.

Tajani je u nedelju prisustvovao ceremoniji povodom Dana sećanja u okolini Trsta i održao govor tokom kojeg je uzviknuo "živeo Trst, živela italijanska Istra, živela italijanska Dalmacija!", što je izazvalo brojne reakcije u Hrvatskoj i Sloveniji.

 

Iz Tajanijevog kabineta poručili su da je on govorio u istorijskom kontekstu.

"To je prepoznavanje istorije i važno je da svi znaju istoriju kako ne bismo stare greške ponavljali u budućnosti.

Nije korektno reći da je Tajani ikoga optuživao ili pravio podele, on je komemorirao žrtve italijanske strane, ali i sve žrtve tog nesretnog perioda", rečeno je u kabinetu uz komentar da su svesni da su Istra i dalmacija sada deo Hrvatske i da je Tajani govorio o "onom vremenu".

 

"Komemorirali smo to vreme u kojem se to dogodilo. Govorio je o tom ratnom vremenu u kojemu su ljudi ubijeni i u kojem su mnogi Italijani izbegli iz Dalmacije. Rat je loš za sve. Tajani nije govorio o sadašnjosti, pa on je glasao da Hrvatska ude u EU", rečeno je u kabinetu.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen AP

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...