KOLINDA POMILOVALA HUANITA: Teško bolesni Riječanin ipak mora da kroči u zatvor, evo zašto!
Foto: YT Screenshoot, EPA/Valda Kalnina

POTPISALA

KOLINDA POMILOVALA HUANITA: Teško bolesni Riječanin ipak mora da kroči u zatvor, evo zašto!

Hrvatska -

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović potpisala je pomilovanje za Huanita Luksetića.

Huanitov advokat Vladimir Gredelj je potvrdio da je potpisana odluka o pomilovanju i da sada slede 'tehnikalije'. Dokumentacija se sad mora proslediti do Ministarstva pravosuđa i nazad.

"Jako sam srećan i zadovoljan i kao profesionalac i kao prijatelj jer smo takav odnos stvorili. Delim Huanitovu sreću i sreću porodice jer to što su oni prošli je bilo strašno. Nažalost, i dalje postoji stigma oko marihuane i teško možete prizvati ljude da vide i druge aspekte. Naravno da je marihuana u mnogim slučajevima štetna, ali treba osvestiti javnost da u mnogim slučajevima može spasti život, poput Huanitovog," rekao je Gredelj.

Međutim, za aktivaciju zahteva za pomilovanje potrebno je da kazna stupi na snagu, što znači da Huanito mora ući u zatvor da bi iz njega bio pušten.

"Huanito ima stav, nikako nije raspoložen da kroči u ustanovu zatvora koju zahteva forma procedure. Protivi se samoj pomisli da mora ući u tu ustanovu jer smatra da je ovo što je do sad prošao bilo već previše i da bi društvo trebalo da ima više razumijevanja pogotovo jer je jako bolestan i slab", rekao je Gredelj.

Huanito Luksetić, koji boluje od multiple skleroze, osuđen je za ilegalnu proizvodnju marihuane radi prodaje, iako se branio da marihuanu uzgaja zbog proizvodnje kanabisovog ulja, koje ublažava simptome te teške bolesti.

Iz kancelarije predsednice nakon presude je objavljeno kako će ona pomilovati Huanita.

"Njegovo zdravstveno stanje je nemerljivo važan element celog slučaja".

Kurir.rs/ 24sata.hr

Foto: EPA i Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track