Najnovije vesti

ZAGREB SLAVI USTAŠKOG GRADONAČELNIKA: Ivana Vernera koji je naredio rušenje sinagoge na to mesto postavio Pavelić (VIDEO)
Foto: Wikipedia

Sramota

ZAGREB SLAVI USTAŠKOG GRADONAČELNIKA: Ivana Vernera koji je naredio rušenje sinagoge na to mesto postavio Pavelić (VIDEO)

Hrvatska

Na manifestaciji u Zagrebu u Tkalčićevoj ulici, među štandovima kojima su organizatori želeli da prikažu stare zanate, bio je postavljen i štand posvećen kobasičaru Ivanu Verneru, kasnijem ustaškom gradonačelniku Zagreba, poznatom po tome što je naredio rušenje zagrebačke sinagoge.

Turistička organizacija Zagreba rekla je tim povodom da nisu znali niti im je bilo prijavljeno postavljanje štanda sa imenom ozloglašenog gradonačelnika, prenosi zagrebački N1.

"Udruženje Legende Zagreb prijavila je projekat Advent Stara Tkalča Turističkoj zajednici grada Zagreba sa željom oživljavanja starih zagrebačkih zanata poput klobučara, brijača, bačvara, urara, kobasičara, itd. Prilikom provere prijavljenog projekta i utvrdili smo da se u njemu ime Ivana Vernera nigde ne spominje te TZGZ uistinu nije imala nikakvu informaciju o nameri korištenja njega kao primera zanata kobasičara", navela je TO Zagreb.

Organizatori manifestacije, udruženje legende zagreb saopštile su da nisu znali šta je kobasičar Verner radio nakon 1926. godine i da su želeli samo da predstave stare zanate.

Zagrebačka ulica Stara Tkalča poznata je po tome što su se u njoj pre Drugog svetskog rata nalazile brojne zanatlijske prodavnice.

Ivan Verner, po zanimanju mesar i kobasičar, bio je gradonačelnik Zagreba od 1941. do 1944. godine.

Na to mesto ga je postavio Ante Pavelić, a Verner je poznat po tome što je, između ostalog naredio oduzimanje fabrike cementa od Jevreja, kao i rušenje sinagoge uz obrazloženje da se ne uklapa u urbanistički plan grada.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...