Najnovije vesti

NAJPOZNATIJA RODA NE MOŽE BEZ SVOG KLEPETANA, NE JEDE, SUZE JOJ OČI Stručnjak objašnjava: Malena će tugovati ove godine, a onda će naći drugog! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

kraj ljubavi

NAJPOZNATIJA RODA NE MOŽE BEZ SVOG KLEPETANA, NE JEDE, SUZE JOJ OČI Stručnjak objašnjava: Malena će tugovati ove godine, a onda će naći drugog! (VIDEO)

Hrvatska

"Oporaviće se ona. Trenutno veoma pati, ali uskoro će početi normalno da jede. Za godinu dana zaboraviće Klepetana i mogla bi da se preuda", rekao je Sandro Jurišić, potpredsednik Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode, komentarišući ljubavnu dramu u Brodskom Varošu nakon što je najpoznatiju rodu Malenu prerano napustio njen Klepetan i jednostavno nestao.

Pošto njega nema već neko vreme, Malena ne želi da jede, a njen vlasnik tvrdi da joj od tuge suze oči.

Stjepan Vokić, penzionisani školski domar koji se godinama brine o Malenoj, sad tuguje s njom. Tvrdi da je Klepetan ove godine malo poranio i došao 19. marta, međutim, ostao je samo do 18. aprila.

"Pretpostavljam da je otišao u prirodu da negde ugine", rekao je domar. Ornitolog Jurišić tvrdi kako su rode verne jednom partneru celog života.

"Ako im partner ugine, one tuguju punih godinu dana, a nakon toga, ako su još polno aktivne, nalaze drugog partnera", kaže Jurišić. Dodao je da rode mogu tokom letenja da stradaju na dalekovodima ili na neki sličan način.

Ornitolog ne vidi ništa zabrinjavajuće zbog malog broja jaja koja su ove godine imali Malena i Klepetan. Imali su ih samo troje. Dva su se smrzla, a treće je bilo mućak.

"Ako neravnomerno sedi na jajima, mogu da se pretvore u mućak. Ništa neobično", zaključio je Jurišić.

Kurir.rs/24sata.hr Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...