Najnovije vesti

DO KOKAINA BRŽE NEGO DO PICE: Albanci, Srbi i Hrvati razradili super brzu dostavu ove droge! U Evropi se dnevno potroši oko 350 kilograma ovog narkotika!
Foto: Profimedia

novi SISTEM dilovanja

DO KOKAINA BRŽE NEGO DO PICE: Albanci, Srbi i Hrvati razradili super brzu dostavu ove droge! U Evropi se dnevno potroši oko 350 kilograma ovog narkotika!

Hrvatska

Da su ovdašnji trgovci drogom, najčešće kokainom, napravili tehnološki iskorak u svom poslovanju, govori i podatak da je danas moguće naručiti narkotike posredstvom aplikacije koju su, kako su obelodanile britanske organizacije, a preneli hrvatski mediji, napravili Srbi, Albanci i Hrvati.

Mreža trgovine narkoticima, a posebno kokainom, velikom brzinom se širi i usavršava godinama, sa čim kokain ali i druge droge poreklom iz Latinske Amerike postaju lako dostupne trgovcima i konzumentima u Evropi. O tome svedoče i brojne zaplene ogormnih količina belog praha, i hapšenja mahom  srpskih, crnogorskih, albanskih i hrvatskih državljana.

 

Da je tako, pokazuje i pojačana aktivnost policije i carine, koja je zaplenila skoro 1,5 tona kokaina u samo u poslednjih mesec dana. Prema najnovijim izveštajima britanskih organizacija koje se bave stanjem na kriminalnoj sceni, u Evropi se na kokainu obrće veliki novac.

 

Čak 17 miliona Evropljana ga konzumira i svakoga dana potroši oko 350 kilograma kokaina, a ilustracije radi, samo "hladni" Švajcarci godišnje potroše – pet tona ove droge, prenosi Slobodna Dalmacija pozivajući se na britanska istraživanja.

 

Prošlogodišnje istraživanje sprovedeno u Zagrebu pokazuje da Zagrepčani dnevno troše 216 miligrama na 1000 stanovnika, što znači da zajedno sa svim turistima i gostima, pošmrču 63 kilograma kokaina. Međutim, u crnoj statistici koju su izneli britanski analitičari govoreći o sve jačem uticaju balkanskih narko-bosova, posebno je zanimljiv detalj koji opisuje novitete u trgovanju drogom, koju su uneli naši državljani u saradnji sa "kolegama" iz Hrvatske i Albanije. 

 

Upravo oni su osmislili super brzu dostavu droge, a dovoljno je imati mobilni telefon, aplikaciju sličnu onoj Uberovoj i šifru. Kokain stiže desetak minuta po narudžbini, brže nego pica. Brza dostava droge moguća je zahvaljujući "operativnom centru" smeštenom "negde na zapadnom Balkanu", piše ovaj portal pozivajući se na analize iz Velike Britanije.

 

Klanovi s Balkana, ali i ostali evropski trgovci, drogu dobavljaju uglavnom iz Južne Amerike, često Kolumbije, čiji karteli u Evropi, ali i u Rusiji, pronalaze izvrsno tržište. Evropski narko-bosovi su čitav postupak pojednostavili – kokain se nabavlja bez posrednika, direktno iz Kolumbije, doprema se brodovima, prekrcava se u brze gumene čamce, po potrebi se dorađuje u laboratorijima, pakuje se u prikladne paketiće pomoću strojeva, a ne više ručno, i dostavlja preko kurira.

 

Proces je time postao bitno jeftiniji za skoro 30 odsto, te snižava krajnju cenu droge, ali i povećava zaradu narko-bosu. Pretpostavlja se da će hapšenje Darjana Ješovnika, hrvatskog narko-bosa koji je poslovao na relaciji Južna Amerika u dobro organizovanoj grupi, rasvetliti neke detalje koji će pomoći istražiteljima da stanu na put takozvanoj kokainskoj ruti. Međutim, postoji i bojazan da bi ovaj sudski proces mogao biti završen kao i onaj u kom su se na optuženičkoj klupi našli pripadnici grupe čiji je član bio i Ješovnik.

 

Suđenje je počelo tri godine nakon hapšenja, a svi osim vođe grupe Petra Ćosića Šarca, osuđeni su na takve kazne da su komotno mogli odšetati na slobodu. Za razliku od njih, Šarac je osuđen na četiri godine zatvora. Ješovnik se trenuto nalazi u pritvoru u Subotici, a kako je pristao na hitno izručenje Hrvatskoj, u narednom preiodu se može očekivati njegov transport u Split.

 

Kurir.rs/Slobodna Dalmacija

Foto Profimedia

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...