ISPLIVALI NOVI DETALJI O ŠOKANTNOJ ZAPLENI DROGE U CRNOJ GORI: Na Titovom Jadranu našli kokain od 5 miliona evra, a sada se traga za Šarićevim BLISKIM SARADNIKOM (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen, Dado Đilas

raskrinkani planovi kriminane grupe

ISPLIVALI NOVI DETALJI O ŠOKANTNOJ ZAPLENI DROGE U CRNOJ GORI: Na Titovom Jadranu našli kokain od 5 miliona evra, a sada se traga za Šarićevim BLISKIM SARADNIKOM (VIDEO)

Crna Gora -

Zbog pokušaja šverca višemilionski vrednog kokaina zaplenjenog na vojnom brodu “Jadran”, Specijalno državno tužilaštvo i policija tragaju za Vladimirom Račićem, bliskim saradnikom narko-bosa iz Pljevalja Darka Šarića.

Osim Račića, hapšenje je izbegao i Dejan Rovčanin, a uhapšeni su Tivćanin Radomir Osmajić i pripadnici Vojske Crne Gore Miloš Kulić i Duško Radenović.

Istražitelji su saopštili da su petorica osumnjičenih deo kriminalne grupe koja je vojnim jedrenjakom nameravala da prošvercuje kokain i oružje u Tursku i da u povratku iz te države prokrijumčari heroin u Crnu Goru.

foto: Printscreen Vijesti.me/Siniša Luković

Račić je krajem decembra prošle godine, pred Specijalnim sudom u Beogradu osuđen na 10 i po godina zatvora zbog sumnje da je sa Šarićem i njegovim saradnicima učestvovao u krijumčarenju 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Suđeno mu je u odsustvu i još je u bekstvu.

Osim Račića, i Radenović je navodno povezan sa Pljevljakom. Navodno je ranije bio angažovan na poslovima obezbeđenja u jednom od lokala čiji je Šarić neformalni vlasnik. Uprkos bliskim vezama navodnog organizatora šverca 60 kilograma kokaina sa Šarićem, proverava se i eventualnu umešanost članova škaljarskog kriminalnog klana u taj posao.

Darko Šarić
Darko Šarićfoto: Dado Đilas

Inače, samo nekoliko dana nakon što mu je, po drugi put, nepravosnažno izrečena kazna u Beogradu, Račićevo ime se pominjalo u brazilskim medijima, i to kao organizator velike međunarodne grupe krijumčara narkotika iz ove južnoameričke države u Evropu.

Mediji u Brazilu su pisali da se sumnja da iza narko-klana koji je kokainom snabdevao evropsko tržište stoje dvojica Srba, te da je jedan od njih Vladimir Račić, koji je u zemlju ušao krajem 2017, i to sa lažnim, izbegličkim papirima.

Upravo zbog njegovih lažnog statusa i dokumenata i tajna operacija brazilske policije nazvana je "Izbeglica", a započela je u aprilu prošle godine, kada je izdat nalog za hapšenje 13 osoba. Osam meseci kasnije uhapšena su petorica muškaraca i dve žene iz različitih delova Brazila - Sao Paula, Itažaija i Gvaruljosa. Za Račićem i još jednim vođom ovog narko-kartela tragalo se.

Račić, koji je osuđivan i u Srbiji i za kojim je raspisana međunarodna poternica, u Brazil je ušao u decembru 2017. sa falsifikovanim dokumentima za izbeglice, a policija je kasnije utvrdila da je ta dozvola lažna.

foto: Printscreen Vijesti.me/Siniša Luković

Tokom policijske istrage otkrivena je isporuka čistog kokaina spremnog za transport u Liverpul. Naime, prošlog oktobra policija je zaplenila 450 kilograma kokaina koji je trebalo da stigne u Englesku.

U optužnici protiv Šarićeve narko-grupe, piše da je Vladimir Račić za svoj angažman dobio minimim 100.000 evra. Sa ostalim članovima grupe u Argentini je nabavljao kokain i organizovao transport do evropskih luka.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić nije precizirao da li je zaplena kokaina vrednog pet miliona evra povezana sa jednim od dva zaraćena crnogorska klana i brojnim ubistvima u tom ratu.

Dodao je da u Crnoj Gori do sada nikada nije zaplenjen kokain takve čistoće.

“Radi se o ogromnoj količini. Bez obira na moć ove kriminalne organizacije, koja je nesporna, ovo je ozbiljan gubitak, a naš ogroman uspeh”, rekao je.

Za kriminalce nema mesta u Vojsci

Brod crnogorske Vojske prvi put je zloupotrebljen za kriminalne poslove, kazao je načelnik štaba Generalštaba VCG, pukovnik Aleksandar Pantović.

On je saopštio da je zapljena droge na “Jadranu” pokazala “da će svaki pokušaj pojedinaca da se kriminal unese u vojsku ostati samo na pokušaju”.

“Za pojednice koji su nedostojni poziva kojim se bave i uniforme koju nose, neće ni biti mesta”, poručio je Pantović.

Dodao je da VCG neće dozvoliti da se bilo ko sakriva iza uniforme.

“Niti da se imovina kojom Vojska raspolaže koristi za bio kakva krivična dela”, rekao je.

Kurir.rs/Blic (Ana Ž. Adžić)/Vijesti.me (Jelena Jovanović)

Foto: Printscreen/Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track