BRAZILAC NAŠAO POSAO U ZADRU I PORUČIO HRVATIMA: Znam da mnogi odlaze iz zemlje, ali bolje od ove nema!
Foto: Facebook

poruka

BRAZILAC NAŠAO POSAO U ZADRU I PORUČIO HRVATIMA: Znam da mnogi odlaze iz zemlje, ali bolje od ove nema!

Hrvatska -

30-godišnji Brazilac Tajga Sato radi kao berber u popularnoj zadarskoj brijačnici "Mr. Razor", velikom žurkom će uskoro proslaviti prvu godišnjicu rada, a Dalmacijom je, malo je reći, oduševljen.

"A što da vam kažem, uživam u svakom trenutku provedenom u Hrvatskoj! Vreme je savršeno, ljudi su toliko topli i srdačni, ovde sve nekako prirodno teče. Osećam kao da sam ceo svoj život tu, a ne samo tri godine"

"Ne moram se brinuti za sigurnost svoje dece. Stalno su napolju, igraju se, uživaju na otvorenom vazduhu. Imam taj neki mir u sebi otkad sam tu", iskren je Tiago, dodavši kako u Brazilu, gde je život puno skuplji, a situacija još gora nego u Hrvatskoj, jedna osoba radi za četvoro ljudi. To je samo jedan od razloga zbog kojeg mu rodna gruda ne fali, ali jedne se stvari s nostalgijom priseća. Hrane.

"Volim ja hranu u Hrvatskoj, naravno, ali ovde je sve sezonski. Kod nas u Brazilu cele godine možete da jedete koje god voće i povrće poželite. Još k tome, ja baš volim začinjeniju hranu, a ovdje je ipak i dalje mediteranska prehrana dominantna. Bez mesa nije ručak", – na tečnom hrvatskom kroz smijeh viče Tiago dok šiša jednog starijeg gospodina.

Probao je on raznu svetsku hranu radeći godinama na kruzeru, gde je, 2014. godine, i upoznao svoju ljubav, Hrvaticu Josipu. Uživali su tako neko vreme radeći i putujući svetom. A onda su se odlučili "skinuli" s broda i provesti godinu dana otkrivajući Evropu. Stavili su naprtnjače na leđa i krenuli na put baš iz Hrvatske.

Ipak, kako to biva u životu, putem su im se planovi pomalo izmenili. Naime, dok su boravili u Danskoj, Josipa se nije osjećala najbolje te je završila kod doktora. On im je samo uz veliki osmijeh rekao: "Congratulations!" I tako su, daleko od kuće, saznali da će postati roditelji.

"Na početku nam je bio pomalo šok, ali brzo smo se navikli i prilagodili situaciji. S obzirom da je Petra prvi put trebala postati mama, izrazila je želju da se vrati u svoju rodnu Kutinu, kako bi bila bliže porodici. I tako sam i ja završio u Hrvatskoj – prisetio se Tiago, dodavši kako su sina, u spomen na Dansku i legende o Vikinzima, nazvali Torian (od Tor). Međutim, dovoljan je bio samo jedna poseta Zadru da se nakon gotovo godinu dana života u Kutini odluče trajno da presele u Dalmaciju.

"Žao mi je što toliko Hrvata odlazi napolje, znam da je uglavnom zbog novca i boljeg standarda, ali uveren sam da nigdje neće pronaći bolje mesto za normalan, lagodan i tako lep život", zaključio je Tiago.

Kurir.rs/Zadarski

Foto: Fejsbuk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track