OTKAZI ZA 48 RADNIKA ULJANIKA U RIJECI: Prvi radnici koje je zapljusnuo talas stečajnih otpuštanja
Foto: Beta/HINA/Daniel Sponza

stečaj

OTKAZI ZA 48 RADNIKA ULJANIKA U RIJECI: Prvi radnici koje je zapljusnuo talas stečajnih otpuštanja

Hrvatska -

Četrdeset i osmoro zaposlenih u Uljanikovom društvu Poslovno-informacijski sistemi u Rijeci dobilo je otkaze ugovora o radu, piše Novi list.

To su prvi radnici koje je zapljusnuo talas stečajnih otkaza, navodi se u tekstu i precizira da su otkaze dobili u ponedeljak.

Nakon što je Trgovački sud u Pazinu prošle nedelje proglasio likvidacijski stečaj nad ovim Uljanikovim društvom, njegovi zaposleni, bivši "trećemajci", prvi su se našli na udaru. Ovi radnici su 2013. godine prebačeni iz brodogradilišta "3. maj" u pomenuto Uljanikovo društvo.

I oni su, kao i ostali radnici iz Uljanikovog holdinga, od septembra prošle godine radili bez plate, odnosno samo za ona tri minimalca koja im je isplatila Agencija za osiguranje radničkih potraživanja (AORT), dodaje list.

Budući da su Poslovno-informacijski sistemi preduzeće koje praktično nema nikakvu imovinu, to znači da ovi bivši "trećemajci" najverovatnije neće videti ni kunu od svojih potraživanja, ocenjuje se u tekstu.

Sve što će dobiti i čemu se mogu nadati jeste onaj minimum koji će im opet isplatiti AORT, a to su tri minimalne plate i polovina iznosa od zakonom

propisane otpremnine.

Novi list dodaje da je istina da Poslovno-informacijski sistemi potražuju od drugih Uljanikovih društava oko 70 miliona kuna (9,4 miliona evra), ali da je stečajni upravnik Marko Zagorac juče mogao samo da konstatuje da se ta potraživanja najverovatnije nikad neće uspeti naplatiti, zaključuje Novi list.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beta/HINA/Daniel Sponza)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track