ŠVEĐANI PRIKAZALI JAD I BEDU HRVATSKE: Gotovo je,  ovde više NEMA ŽIVOTA! (VIDEO)
Foto: Profimedia

šokantna reportaža o propasti hrvatske

ŠVEĐANI PRIKAZALI JAD I BEDU HRVATSKE: Gotovo je, ovde više NEMA ŽIVOTA! (VIDEO)

Hrvatska -

Onaj ko je u nedeljno jutro ili poslepodne, sasvim svejedno, prošao nekim od istočnih delova Hrvatske, možda putem od Broda, preko Čaglina do Donjeg Miholjca, ili na zapad Podravskom magistralom, mogao je da vidi desetine napuštenih kuća, zapuštenih dvorišta, neverovatne prizore puteva i naselja bez ijednog jedinog čoveka, stanovnika, slučajnog putnika, vozila.

“Nedostaje mi puno. Volela bih da su tu, ali kada ovde nema života, naravno da idu tamo gde je bolje.”

Švedska državna televizija (SVT) objavila je pre nekoliko dana reportažu iz Iloka u kojoj se dramatično iseljavanje iz Hrvatske u poslednjih nekoliko godina stavlja u kontekst sa problemom imigracije koji muči mnoge zemlje Evropske unije, pa i samu Švedsku.

Dok su hrvatski politički moćnici strepeli od svojih rezultata na izborima za EU parlament, dok su neki drhtali strahujući hoće li ostati bez plate od šest i po hiljada evra mesečno, dok su analitičari pričali o jačanju desnice ili levica, populista ili konzervativaca, jedna se Hrvatska ni o čemu nije pitala.

To je pusta Hrvatska, to su stotine i hiljade sela u kojima nije bilo ni izbornog mesta, u kojima se u nedeljeno jutro ni oni politički najzagriženiji nisu odlučili sesti na bicikl, traktor ili starog golfa, pa zaokružiti likove za koje nikad nisu čuli, nekog Sokola, Ribića ili Brnjca.

Uostalom, o iseljavanju iz Hrvatske reportaže snima već i švedska televizija, pa ih gledaju naši ljudi u Stokholmu i otvoreno priznaju: "Večeras me bilo sramota da sam Hrvat. Šveđani prikazali jad i bedu hrvatskog naroda’. To je na Fejbuku napisao Petar Petrović koji živi u Stokholmu, odgledavši švedsku priču iz opustelog Iloka.

I ovog bi se videa trebali da stide oni kojima u to isto nedeljno jutro pusta i besperspektivna zemlja nije bila na kraj pameti, kojima su bili bitniji preferencijalni glasovi i planovi o nekom budućem uredu u srcu prebogate evropske birokracije.

U opštini Čađavici, gde je ovaj video snimljen, nedavno je, doduše, položen kamen temeljac za gradnju novog vrtića, onde je 80-ak dece predškolskog uzrasta, pa ta opšina, premda siromašna, pogođena negativnim prirodnim priraštajem i dramatičnim iseljavanjem, čak i nije najgori primer demografske katastrofe koja je snašla Hrvatsku.

Kurir.rs/24 sata.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track