JOŠ JEDNA ŽENA HOĆE DA BUDE PREDSEDNIK HRVATSKE: Dalija Orešković najavila kandidaturu
Foto: Printscreen: Youtube/N1

i ona ulazi u IZBORNU trku

JOŠ JEDNA ŽENA HOĆE DA BUDE PREDSEDNIK HRVATSKE: Dalija Orešković najavila kandidaturu

Hrvatska -

Predsednica START-a i bivša čelnica Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, Dalija Orešković, najavila je kandidaturu za predsednicu Hrvatske.

Orešković je poručila da se na to odlučila jer joj se, kako je kazala, čini da su institucije koje bi trebalo da učestvuju u borbi protiv korupcije ili potopljene ili pred eutanazijom.

"Odluku sam donela u jeku korupcijskih afera u izvršnoj vlasti. Činjenica je da na društvenu nepravdu koju korupcija stvara i koja je ušla u sve pore države i društva, nijedan od dosad istaknutih kandidata ne nudi prihvatljiva rešenja i prihvatljiv odgovor", rekla je Orešković za Novu TV.

Zvanične kandidature do sada su podneli nekadašnji premijer i lider HDZ, Zoran Milanović, estradni muzičar Milan Škoro, Katarina Peović, Mislav Kolakušić i Ivan Pernar.

Zvanično, kandidaturu još nije zvanično objavila aktuelna predsednika Kolinda Grabar Kitarović, koja je najavila da će to učiniti nakon obeležavanja godišnjice od vojno-policijske akcije Oluja, 5. avgusta u Kninu.

Milanović je kandidat najuticajnije opozicione SDP-a. U svojim prvim nastupima bio je suzdržan pa se prave poruke od njega očekuju tek na jesen. Zoran Milanović ima golemo političko iskustvo - slažu se analitičari. Ali, s obzirom na prve poruke - nisu saglasni u tome je li iz njega nešto i naučio.

"Milanović prosto pokazuje da je stariji i strpljiviji i mislim da je to manje više taktika. On čeka da kampanja stvarno počne i bilo bi ludo da napada nekog a još ne zna koga će napadati i zbog čega", smatra Ivanka Toma.

foto: Beta/Zvonimir Kuhtić

Za analitičarku Smiljanu Lenert Novosel Škoro nastupa s pozicije izazivača i svestan je da mora privuću pažnju na sebe i ponuditi sadržajno nešto novo.

"Njegova je poruka odrađena sjajno, sadržajno, na jednostavan i blizak način", kazala je ona. Za analitičara Ivicu Relkovića, Škoro traži povratak satarom sistemu, bliže Tuđmanovom modelu.

"Pitanje ustavnih ovlašćecnja će sad biti tema svih tema i o njoj će morati da govori i aktuelna predsednika", rekao je Ivica Relković.

Imamo, kazao je, izbore za izborima i da nema ubrzanih objava kandidatura pitanje kandidature Kolinde Grabar-Kitarović ne bi bilo na dnevnom redu.

foto: Profimedia

"Nova dinamika, međutim, pokazuje da ako se kasno kandiduješ, a neko ulazi u tvoj birački prostor - nećeš moći da vraćas svoje biračko telo. Pitanje je gde će završiti glasovi Kolinde Grabar-Kitaroić", rekao je Relković.

Prema njegovim rečima, tri kandidata variraju za ulazak u drugi krug, a u finalu dobija Škoro.

Šokantno bi bilo da aktualna predsednica odustane od kandidature, a svojim paničnim reakcijama, levica je samo pomogla Škori, smatra Relković.

Škorine poruke jasne su i nedvosmislene - smatra analitičar Večernjeg lista Davor Ivanković. Dodaje da je zahtev za veća predsednička ovlašćenja pomno odabran i pogođen: "Smatra da je on deo naroda, naroda koji je ljut na sve nepodopštine koje su se u zadnjih 20-tak godina događale u hrvatskom političkom sistemu.

"On kreće u kampanju s tim da hoće biti veliki gazda kakvog smo već imali, međutim ta njegova poruka će se analizirtati. Već prve reakcije ustavnih stručnjaka govore o tome da je posredi i nepoznavanje ustava i funkcije za koju želi da se kandiduje", kaže Ivanka Toma iz Jutarnjeg lista.

Politikolog i politički analitičar Pero Maldini, smatra da se Škoro pokazao kao izraziti populist, a pokazao je i autoritarnost s obzirom na zahteve koje bi želeo da ima kao predsednik.

Glavni izazivači već su u ringu - ali predsednica će odluku o borbi za drugi mandat objaviti tek nakon Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

foto: Facebook

Odugovlačenje s odlukom, smatraju analitičari, nije najbolja taktika. Na Pantovčak žele i Katarina Peović, Mislav Kolakušić i Ivan Pernar, a pojaviće se još neka nova imena.

S obzirom na početak kampanje - jedno je sigurno - čeka nas žestoka borba i mnogo populizma, konstatuje HTV u svojoj analizi predsedničkih kandidata.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen: Youtube/N1

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track