PAKAO ZA MALE SRBE SU VODILE ČASNE SESTRE: Na današnji dan su ustaše osnovale dečiji logor u Jastrebarskom! (VIDEO)
Foto: Profimedia

tuga

PAKAO ZA MALE SRBE SU VODILE ČASNE SESTRE: Na današnji dan su ustaše osnovale dečiji logor u Jastrebarskom! (VIDEO)

Hrvatska -

Na današnji dan 1942. u Jastrebarskom je osnovan ustaški logor za decu. Prvih 650 dece logoraša u Zagreb je stiglo iz Stare Gradiške. Na putu je umrlo 17 dece, a na zagrebačkoj železničkoj stanici još 30, dok je 37 najteže obolele dece smešteno u bolnicu u Zagrebu, ali su i ona umrla.

U iduća dva dana stigla su nova deca, da bi krajem jana 1942. u Jasku stiglo još 850 dece iz logora Jablanac, a 5. avgusta još 800 dece iz logora Mlaka. Ova dva logora nalazila su se u srpskim selima Mlaka i Jablanac između Stare Gradiške i Jasenovca.

Poslednji transport bio je prevoz dečaka iz logora Gornja Rijeka 14. avgusta. Odlučeno je da oko polovina dece bude smeštena u barake u obližnjem selu Reke. U oba logora bilo je oko 3.330 dece, od kojih je do zatvaranja logora u oktobru 1942. umrlo 768.

Logor je bio za decu starosti od šest mjeseci do 14 godina. Većina dece logoraša bila je smeštena u prostorijama dvorca Erdodi i barakama koje je italijanski okupator 1941. izgradio za smještaj vojnih konja. Uslovi u kojima su djeca boravila bili su katastrofalni, a mnoge časne sestre zadužene kao čuvarke logora isticale su se u zlostavljanju.

Bivši logoraš Mihajlo Veljić prisetio se tih mučnih dana, piše Antifašistički vesnik.

"Časne su se sestre držale loše, iako ne mogu reći da su ubijale decu, ali su ih maltretirale i tukle. Smrtnost je bila velika pa je svakodnevno dolazio lokalni grobar i dečja tela sahranjivao na livadi na kojoj su se sahranjivali Jevreji i neki žandari jer po tadašnjim zakonima, pravoslavna deca nisu mogla biti sahranjena na mesnom groblju", rekao je Veljić.

Glavna upravnica logora, časna sestra Barta Pulherija, inače rođaka ustaškog doglavnika Mile Budaka, nakon rata proglašena je ratnom zločinkom.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Profiemdia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track