ŠKORO U CENTRU SKANDALA: Uzeo više od 47.000 evra otpremnine za samo 2 godine rada na HRT! Evo šta kažu revizori!
Foto: Printscreen

u neobranom grožđu

ŠKORO U CENTRU SKANDALA: Uzeo više od 47.000 evra otpremnine za samo 2 godine rada na HRT! Evo šta kažu revizori!

Hrvatska -

Hrvatski predsednički kandidat Miroslav Škoro krajem devedesetih je navodno od HRT-a uzeo bogatu otpremninu. Državna kancelarija za reviziju tvrdi da na to navodno nije imao zakonsko pravo.

Proveo je tek dve godine na poziciji direktora Orfeja, muzičke kuće u stopostotnom vlasništvu hrvatske nacionalne televizije, a odobreno mu je 47.347 evra otpremnine iako je razrešen na sopstveni zahtev.

Revizija je utvrdila tu nepravilnost analizirajući poslovne knjige HRT-a iz vremena vladavine Franje Tuđmana, tačnije u poslednje dve godine njegovog mandata, piše Portal Novosti.

Dobio je navodno i povlašćeni stambeni kredit

Pokazalo se da Škoro na takvu otpremninu ima pravo na osnovu visoke plate, ali samo u slučaju da ga razreši uprava.

"Budući da je direktor društva razrešen na lični zahtev, Državna kancelarija za reviziju ima mišljenje da nije bilo osnove da mu se isplati otpremnina", stoji u izveštaju iz sredine 2000. godine u kojem se od HRT-a traži povraćaj novca iz blagajne Orfeja. Još nije poznato da li je Škoro u međuvremenu postupio u skladu sa preporukama revizije.

Nalazi revizije takođe su pokazali da je Škoro nakon kratkog boravka na čelu Orfeja od televizije navodno dobio povlašćeni stambeni kredit. Ne navodeći imena, revizija je utvrdila da su kreditirane četiri osobe koje nisu bile u direktnom radnom odnosu na javnoj televiziji iako su akti HRT-a predviđali rešavanje stambenog pitanja samo za svoje radnike.

U medijima i na jednoj od sednica Veća HRT-a imenovano je četvoro "spoljnih saradnika" sa povlašćenim kreditima: Nikša Bareza, Đuro Jeterović, Perica Madurić, vozač bivšeg šefa HRT-a Ivice Mudrinića i predsednički kandidat Miroslav Škoro.

Objavljeno je da je Škoro dobio kredit od 120 hiljada nemačkih maraka sa pet odsto kamata na rok od 15 godina otplate.

"Samoizgrađeni preduzetnik"

Škorin brend od samog početka kandidature je "samoizgrađeni preduzetnik koji nema veze sa političkom klikom u Hrvatskoj". Čak je uoči objave kandidature vratio stranačku karticu HDZ-a kad je "video da je politika od brige za opšte dobro postala briga za lični dobitak i zbrinjavanje političkih istomišljenika".

Zarekao se da će kao predsednik inicirati promene koje će mu povećati ovlašćenja za "čišćenje Hrvatske od nepotizma i sveprisutne korupcije".

Izlet u diplomatiju

Dalji uvid u njegovu biografiju pokazuje da opisani period na televiziji ne predstavlja izuzetak. Poziciju konzula u Mađarskoj Škoro je sredinom devedesetih dobio nakon što je, prema anegdoti koju je sam prepričavao, Franjo Tuđman čuo njegovu pjesmu "Ne dirajte mi ravnicu".

To je napisao u Americi, gde je boravio za vreme najžešćih sukoba u Hrvatskoj. Kantautor je pravdao svoju odsutnost tvrdnjom da mu je žena bila trudna i da ionako nije vičan oružju.

Posle kraćeg izleta u diplomatsku službu, na koju je poslat zbog muzičkog ukusa prvog predsednika Hrvatske, postavljen je, za direktora u sestrinsku firmu HRT-a, gde je imao visoku platu.

Kurir.rs/Portal Novosti

Foto: Printscreen/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track