Najnovije vesti

BRITANCI OBJAVILI PRIČU O MIGRANTIMA KOJI DOBIJAJU BATINE U HRVATSKOJ: Policija ih tuče i pljačka, a onda ih vraćaju nazad u BiH! (VIDEO)
Foto: AP

brutalno

BRITANCI OBJAVILI PRIČU O MIGRANTIMA KOJI DOBIJAJU BATINE U HRVATSKOJ: Policija ih tuče i pljačka, a onda ih vraćaju nazad u BiH! (VIDEO)

Hrvatska

Britanski medij BBC objavio je priču o migrantima koji preko Hrvatske pokušavaju da dođu u Zapadnu Evropu, ali koje hrvatski graničari proteruju nazad u Bosnu i Hercegovinu. Priču su nazvali "Pretučeni i opljačkani: Kako Hrvatska upravlja svojim granicama".

Novinari BBC proveli su nekoliko dana sa migrantima i obišli granične prelaze. Istakli su kako migrante ilegalno hapse i ilegalno proteruju u BiH. Takođe ih vređaju i napadaju.

 

Na snimku migranti pokazuju svoje povrede na telu za koje tvrde da su im naneli hrvatski policajci. Neki od mladića su brutalno pretučeni i imaju povrede glave ili čak slomljene ruke.

 

Sedamnaestogodišnji Mustafa iz Egipta takođe je bio pretučen.

"Udarali su me i udarali. Govorio sam im: 'Zbog čega mi to radite, ja sam maloletan. Ne udarajte me', a oni su me udarali jače", rekao je novinarima.

 

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić kazao im je kako je svojim očima video kako hrvatski graničari ilegalno vraćaju migrante u BiH. Uprkos upozorenjima, hrvatski policajci su kazali kako su dobili takva naređenja.

 

BBC je podsetio na video snimljen prošle zime kada su aktivisti krenuli sa migrantima i nosili skrivene kamere. Na snimku se vidi kako ih policajac udara nogom, a drugi drži pištolj u rukama.

"Dobio sam naređenje od svog šefa, a on od svog. Naknadno smo shvatili da je to pogrešno. Rečeno nam je da ih uhvatimo pre nego dođu do aktivista za ljudska prava ili bilo kog mesta gdje mogu zatražiti azil", rekao je hrvatski policajac anonimno.

 

Migranti i dalje tvrde kako im policajci u Republici Hrvatskoj kradu novac, mobilne telefone i druge predmete.

 

BBC napominje da uprkos snimcima Hrvatska i dalje negira ove tvrdnje. Takođe, hrvatska vlada odbila je da odgovori na pitanja ove medijske kuće.

Podsetili su kako je predsednica RH Kolinda Grabar Kitarović kazala kako se migranti sami povrede na putu kroz šume do njihove teritorije.

 

"Ovim putem je prošle godine stiglo 20.000 migranta. Oko 5.000 ih je još u BiH i pokušavaju da dođu u EU", naveo je BBC.

 

Kurir.rs/Klix.ba

Foto: AP

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...