STRAVIČNO NEVREME OPUSTOŠILO DALMACIJU: Udari vetra išli i do 148 km na čas! Oluja obarala stabla i električne stubove, a talasi uništavali brodove! (VIDEO)
Foto: Printscreen: Youtube/Dalmacija Danas

jaka oluja stvorila neprilike

STRAVIČNO NEVREME OPUSTOŠILO DALMACIJU: Udari vetra išli i do 148 km na čas! Oluja obarala stabla i električne stubove, a talasi uništavali brodove! (VIDEO)

Hrvatska -

Nevreme sa olujom i jakim udarima vetra pogodilo je u noći s petka na subotu splitsko područje i Dalmaciju. Dok su na kopnu rušena stabla, na moru su se nasukala brojna plovila.

Jaki udari vetra između 22 i 24 sat dostizali su brzinu i od 40 čvorova, što je na srednjodalmatinskom delu Jadranskog mora stvaralo velike talase koji su nasukavali plovila, rekli su Hini u Pomorskom meteorološkom centru Split.

Nacionalna središnjica za traganje i spasavanje na moru primila je oko 130 dojava o nasukavanju brodova i čamaca, a te su dojave uglavnom stizale od osoba na tim plovilima ili očevidaca.

Još nema informacija o povređenima ili stradalima.

Na splitskom i solinskom području vetar je lomio i čupao stabla koja su padala po prometnim ulicama, a na više mesta su stabla padala na parkirana vozila i oštetila ih, rekli su u centru 112 u Splitu.

Dodali su da su na više mesta od siline vetra padali na tlo i električni stubovi, a na trogirskom je području privremeno nestajalo i struje. Podsetimo, nevreme je juče zahvatilo i područje Istre i Zagreba.

Pune ruke posla imale su sve dežurne službe na području Splitsko-dalmatinske županije zbog snažnog letnjeg nevremena koje je poharalo široko područje obale, ostrva i Zagore. U petak uveče primljen je rekordan broj poziva građana ovog leta.

Nagli dolazak nevremena iznenadio je mnoge, tim pre jer se ni u jednom upozorenju nije nagoveštavala mogućnost udara vetra iznad 100 km/h. Ne samo da su se dogodili udari preko 100 km/h, nego je u okolini Splita bilo udara do 148 km/h.

Tako snažan vetar u centru turističke sezone nije dobra vest, s obzirom na broj ljudi koji boravi na moru, jedina je sreća da se ovakva nesreća nije dogodila danju, kada je taj broj znatno veći.

JVP Trogir tragao je za čovekom koji je s broda upao u more, ali sam je izašao iz mora čime je akcija potrage prekinuta. Vatrogasci su tragali za nestalim ribarom čiju je barku odneo orkanski vetar.

"Brod je vetar bukvalno pomeo sa samog ulaza u luku, pred očima prijatelja koji su mogli samo da gledaju kako ga podivljalo more nosi prema istoku. Potraga se na sreću dobro završila jer je nesrećni čovek pronađen na Banju", objavili su vatrogasci.

Vreme će danas biti mirnije, kiša će postupno prestati i delimično će se razvedriti, najpre na zapadu, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za subotu. Poslepodne u unutrašnjosti uz lokalni razvoj oblaka još može biti i ponekog pljuska.

Kurir.rs/Večernji list/Dalmacija danas

Foto: Printscreen/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja