Najnovije vesti

KOLINDA OTKRILA PRIORITETE ZAGREBA TOKOM PREDSEDAVANJA EU: Najvažnije je da izreklamiramo Hrvatsku, a ne da zemlje Zapadnog Balkana budu primljene u Uniju!
Foto: Beta/Mario Strmotić

misle da su mnogo bitni

KOLINDA OTKRILA PRIORITETE ZAGREBA TOKOM PREDSEDAVANJA EU: Najvažnije je da izreklamiramo Hrvatsku, a ne da zemlje Zapadnog Balkana budu primljene u Uniju!

Hrvatska

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da tokom predsedavanja Hrvatske EU fokus treba da bude na što boljem brendiranju države, a ne toliko na regionu Balkana.

"Ono što ja predlažem je da pokažemo da Hrvatska nije nikakva mala država. Važno je da zapadni Balkan uđe u EU, pogotovo BiH - ali da to bude lajtmotiv našeg predsedavanja? Hrvatska je mnogo više od toga. Zato sam Hrvatsku izvukla iz tzv. regiona u srednju Evropu, dobila podršku predsednika Trampa i Putina", rekla je ona u intervjuu za "Hrvatski tjednik".

Odgovarajući na pitanje o Blajburgu i to što je tamo išla dan pre zvaničnog obeležavanja, ona je rekla da ima isti odnos prema svim totalitarinim režimima i da ih apsolutno osuđuje - i nacizam i fašizam, i komunizam i njihove totalitarističke derivate u Hrvatskoj, kao i četnitštvo.

"Osim toga nisam otišla ni u Jasenovac na zvanični deo", dodala je.

Upitana da li joj se čini da je "forsiranje uvođenja ćiriliice u Vukovaru deo projekta velikosrpske srbizacije Vukovara kako bi se, kad se uvede ćirilica na temelju verovatno lažiranog popisa stranovništva ucenjivala Hrvatska da se stvori neka sprska autonomija", Grabar Kitarović je rekla da to ne dolazi u obzir.

"Vukovar je Hrvatska i uvek će biti Hrvatska. Bez obzira na popis stanovništva, bez obzira na to koliki bio postotoak Srba u Vukovaru", dodala je.

Govoreći o pozdravu "za dom spremni" i na pitanje novinara da li smtra da je nenormalna situacija da je pozdrav pod kojim je branjen Vukovar kompromitovan, a zvezda petokraka nije, Grabar Kitarović kaže da nijedan pozdrav pod kojim je branjen Vukovar ne može biti kompromitovan.

"Nije pitanje reči, pitanje je namere. Za branitelje HOS-a to nije upitno, ali ako se tim pozdravom obnavljaju simpatije za NDH onda mi taj pozdrav nije prihvatljiv", rekla je.

Rekla je i da će se kandidovati za drugi mandat na čelu države, rekavši da "ne može sada da okrene leđa Hrvatskoj".

"Kako bi to sada izgledalo da ja okrenem leđa Hrvatskoj i prihvatim neki od poslova koji mi se nude, koji su mnogo više plaćeni širom Europe i sveta, a ja da napustim svoj hrvatski narod i svoju sopstvenu decu, koja vide budućnost ovde", rekla je Grabar Kitarović.

Grabar Kitarović je rekla i da želi da državu izvede na put koji je devedesetih zacrtao Franjo Tuđman.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Beta/Mario Strmotić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...