Najnovije vesti

HRVATSKA SKUPA I PRLJAVA: Nemački mediji objavili RAZORNU KRITIKU hrvatskog turizma, ništa nisu propustili, ni SKUPLJE LEŽALJKE U HLADU, NI FEKALIJE U MORU... (VIDEO)
Foto: EPA, Profimedia

vratilo im se kao bumerang

HRVATSKA SKUPA I PRLJAVA: Nemački mediji objavili RAZORNU KRITIKU hrvatskog turizma, ništa nisu propustili, ni SKUPLJE LEŽALJKE U HLADU, NI FEKALIJE U MORU... (VIDEO)

Hrvatska

Mediji njemačkog govornog područja, poput austrijskog Die Presea i nemačkog Tagešpigela, objavili su članak dopisnika sa Balkana Tomasa Rosera u kojem se opisuje stanje hrvatskog turizma ove godine.

Ističe se da je ove godine došlo manje turista u Hrvatsku, koja ima problem s “visokim cenama i prljavštinom” te da prazni većinom ostaju privatni apartmani s jednom do tri zvezdice.

Navodi se kako je Hrvatska godinama beležila porast broja turista, ali da su se ove godine stvari bitno promenile. Ministar turizma Gari Kapeli se teši time da su i Portugal i Španija zabeležili još veći pad broja turista i ističe da se Hrvatska dobro drži u poređenju s njima. 

Ističe se da Ministarstvo turizma namerno ignoriše pad broja turista i noćenja te da se može naići na poluprazne trajekte, a sve to ukazuje na kraj turističkog buma u Hrvatskoj. Hrvatski mediji pišu o “sezoni otrežnjenja” i “kraju turističkog sna”.

U članku se podseća da je rast hrvatskog turizma bio utemeljen na problemima turske i severnoafričke konkurencije te da prihodi od turizma čini oko petinu hrvatskog BDP.

Postavlja se pitanje zbog čega je stao trend rasta i navodi da Hrvatska ima prelepu obalu, ali i da su mnogi problemi turističkog sektora u Hrvatskoj domaće proizvodnje. Naročito se hrvatskom turizmu zamera to što za visoke cene nudi mnogo privatnih apartmana niskog kvalitete.

Događa se da od gostiju traži i više od 100 evra dnevno za garsonjere koje su opremljene još u vreme Jugoslavije. Hrvatska turistička ponuda uključuje i mnogo starih stanova u koje godinama nije investirano.

Turiste teraju i skupi parkinzi, kao i niz drugih stvari zbog kojih je hrvatski turizam na lošem glasu, poput skupljih ležaljki koje se nalaze u hladu. Problem su i iznajmljivači koji na negativne komentare na internetu reagiraju uvredama i pretnjama upućenima razočaranim gostima.

Restorani se pak muče sa egzodusom radne snage iz Hrvatske, pa se sezonski radnici traže u poslednji čas van Hrvatske, navodi se u tekstu. Predstavnici branše se žale na prevelika poreska opterećenja, a vlada je  najavila da će smanjiti PDV u turizmu sa 25 na 13 posto.

Turistički rast se Hrvatskoj sada vraća kao bumerang, konstatuje se da je na obali sve više kriminala te da nema dovoljno policije na terenu. Ni izgradnja kanalizacije nije išla u korak sa porastom broja kreveta” pa se sve više fekalija izliva u more.

Kurir.rs/Index.hr

Foto EPA, Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...