ADVOKAT NOBILO POSLE NAPADA NA SRBE: To je posledica rehabilitacije ustaštva, političari su odgovorni za sve što se desilo!
Foto: Youtube/Printscreen

koketiranje sa ndh

ADVOKAT NOBILO POSLE NAPADA NA SRBE: To je posledica rehabilitacije ustaštva, političari su odgovorni za sve što se desilo!

Hrvatska -

Ugledni hrvatski advokat Anto Nobilo ocenio je da su fizički napadi na predstavnike srpske manjine u Hrvatskoj posledica "puzajuće fašizacije društva".

"Ja to vidim kao logičnu posledicu koketiranja političara sa NDH i relativiziranja ustaških zločina. Dakle, jednostavno treba uočiti tu vezu i uočiti da su političari odgovorni za ovo što se desilo. Jer uvek vam je tako. Političari pokušavaju na nekom akademskom nivou da plasiraju određene ideje, a uvek se nađu oni koji te ideje pretoče u zločin", rekao je Nobilo.

Političari, dodaje, moraju da shvate da su oni odgovorni za ono što se desilo.

Smatra i da je nije slučajno da se sada učestalo dešavaju napadi na Srbe, jer je to proizvod atmosfere u društvu.

"Ako legalizujete, u nekom obliku, u javnom prostoru, pozdrav 'Za dom spremni', onda morate biti "spremni" da uz 'Za dom spremni' dobijete ono sve što ide uz taj poklič. A to je napad na nacionalne manjine, pokušaji teranja nacionalnih manjina, stavljanje Srba u status građana drugog reda itd.", rekao je Nobilo.

Marko Perković Tompson
Marko Perković Tompson foto: Beta/Miroslav Lelas

Kaže da nije moguće rehabilitovati ustaštvo a da ne dobijete sve što ide uz ustaštvo i dodaje da je ovo "logična posledica svega toga".

Kada, kako objašnjava, neki marginalci, koji paradiraju u uniformama, viču "Za dom spremni" na proslavi Oluje, policija ne podnosi prekršajne prijave.

foto: Beta

"Onda onaj pevač Tompson, viče 'Za dom', a publika odgovara - spremni. Policija ni tada ne podnosi prijave. Kada na fudbalskim stadionima, gde je prisutna i predsednica države publika skandira 'ubij, ubij Srbina', policija ni tada ne reaguje. Onda je očito da je to pogodno tlo za razvijanja svakakvih ekstremizama. Pogotovo sada kada smo mi u predkampanji za predsedničke izbore", rekao je on.

Apsolutno su, s jedne strane, kaže Nobilo, krivi političari, ali i policija i Državno tužilaštvo koji ne reaguju.

"Oni čak nisu definisali ovo što se u Kninu desilo kao zločin iz mržnje, iako bi to apsolutno moralo biti. To nije obična kafanska tučnjava, nego su ljudi napadnuti samo zato što su Srbi! To je neprihvatljivo u jednoj državi", rekao je on za Radiosarajevo.ba.

Mora se, smatra, s jedne strane, ići represivno, a s druge strane političari moraju paziti više.

"Taj bezobzirni populizam koji vuče na teški nacionalizam, na Balkanu je zapaljiva stvar. S time se ne treba igrati radi kratkoročnih političkih poena. To je previše opasno. Kad se zapali, to je teško gasiti", zaključio je Nobilo.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Youtube/Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track