ŠOK SVEDOČENJE USTAŠKOG GENERALA! PAVELIĆEVA ŽENA HRVATE JE PLJUVALA NAJGORE NA SVETU: Ante sve vreme slušao i nije joj se usprotivio ni jednom rečju!
Foto: Profimedia

nepoznati detalji iz biografije

ŠOK SVEDOČENJE USTAŠKOG GENERALA! PAVELIĆEVA ŽENA HRVATE JE PLJUVALA NAJGORE NA SVETU: Ante sve vreme slušao i nije joj se usprotivio ni jednom rečju!

Hrvatska -

Ustaški pukovnik Ante Moškov ostavio je portret najvećeg ustaše Ante Pavelića i njegove supruge Mare gde je pripadnicima Udbe otkrio mnoge tajne.

Moškov svedoči o rečima dve žene iz Pavelićeve i Marine blizine čule iz usta “poglavnikovice”. One su (Dora Werner i Balenica) iz Marinih usta u prisustvu Pavelića čule najpogrdnije izraze na račun hrvatskog naroda, koje je nazivala ‘đubre’, ‘stoka...’, kaže Moškov pa nastavlja.

"U više se navrata Mara ovako izražavala. Kad joj se jednom Balenica malo suprotstavila, počela je da poredi Hrvate s Italijanima, ističući i hvaleći ove druga, kao najbolji, najplemenitiji i najkulturniji narod, govoreći za Hrvate sve obrnuto. Tom prilikom je pred Dorom Verner i Balenicom tvrdila da su se njen muž (tad ga više nije nazivala Poglavnik), a i ona sama ‘žrtvovali’ za hrvatski narod, ali da taj narod nije zaslužio nikada ničije žrtvovanje, da je to nazadni, podmukli, izdajnički narod koji ne zna šta je sloboda, a da zato slobodu nije znao ni da ceni ni brani, da se Hrvati dobro osećaju samo u ropstvu.

Pavelić je bio kod ovih Marinih reči prisutan, ali nije ni jednom reči ni pokušao da protivreči svojoj ženi, koja je, da bi potkrepila svoje navode kada joj se Balenica suprotstavila, iznosila da je ona uvek tako mislila i govorila, što je Balenica s pravom zaključivala da je Mara to pre govorila sa Pavelićem.

Prvi povod ovim razgovorima nastao je nakon posete jednog američkog oficira, navodno kapetana, koji je u par navrata dolazio i razgovarao sa Marom, znajući da je tada pred njim najviše pričala o Italiji i Italijanima, tako da je ovaj upitao da li je ona poreklom Hrvatica ili Italijanka. Mara mu je na to odgovorila da je ona rođena u Hrvatskoj, ali da je najlepše dane provela u Italiji, gde su njena deca izrasla i odrasla, a da “razume više italijansku dušu nego li hrvatsku”.

I Dora Verner i Balenica videle su pravu sliku, pravu narav i Marinu i Pavelićevu. Videle su njihovo istovetno mišljenje, a i jedna od ćerki (ne znam tačno koja) bila je prisutna kod ovih razgovora; došle su do saznanja o pravom karakteru Marinom i Pavelićevom i o motivima njihovog “poglavnikovanja”, kako se jedna od njih dve izrazila. Teško je sa psihološke strane objasniti ovo Marino razotkrivanje ličnih misli jer je ona bila vrlo izvežbana u skrivanju i tajnosti, kao i Pavelić".

(Kurir.rs/Express.hr/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track