Najnovije vesti

NOVA PROVOKACIJA U HRVATSKOJ! VETERAN SE ZAHVALIO USTAŠKIM POZDRAVOM: Ali ono što ga je dočekalo posle bio je hladan tuš!
Foto: Youtube/Printscreen

širenje ustaštva

NOVA PROVOKACIJA U HRVATSKOJ! VETERAN SE ZAHVALIO USTAŠKIM POZDRAVOM: Ali ono što ga je dočekalo posle bio je hladan tuš!

Hrvatska

Na svečanoj sednici povodom Dana Opštine Voćin u Hrvatskoj došlo je do incidenta kada je jedan od dobitnika zahvalnice, Mato Bubaš, završio svoj govor ustaškim pozdravom "Za dom spremni", zbog čega su predstavnici Srba napustili svečanu sednicu.

Na sednici je odata počast poginulim veteranima, pa su i sve četiri zahvalnice opštine dodeljene osobama iz veteranskih udruženja. Pred županom i brojnim zvanicima, među kojima je bio i izaslanik predsednika hrvatskog Sabora Gordana Jandrokovića Josip Đakić, dobitnik zahvalnice Opštine Voćin Mato Bubaš je završio govor ustaškim pozdravom.

 

Bubaš je predsednik Odbora za hrvatske veterane Virovitičko-podravske županije i predsednik Zajednice udruženja i članova HVIDRA-e Viroviticko-podravske županije. Kako se navodi, događaju je prisustvovao virovitičko-podravski dožupan, inače, predstavnik srpske nacionalne manjine Igor Pavkovič, koji za portal Novosti kaže da su prisutni bili zgranuti Bubaševim istupom.

 

"Na sednici je govorio saborski poslanik i predsednik HVIDRA-e Josip Đakić, koji je održao lep i afirmativan govor o pomirenju i zajedništvu, što nam je svima puno značilo", rekao je Pavković, dodajuci da je Voćin opština koja je možda i najviše stradala u proteklom ratu, a jako je stradala i u Drugom svetskom ratu.

 

"Nakon toga je govorio Bubaš, čiji govor takođe ne možemo nazvati lošim. Međutim, on je govor završio ustaškim pozdravom Za dom spremni. Svi smo bili zgranuti. Raduje me da nije dobio aplauz, stotinak prisutnih je pogledalo u pod, videlo se da im je neprijatno. Mi Srbi smo se pokupili i izašli napolje, za nama je krenuo predsednik opštine Vojnić Predrag Filić pokušavajuci da nas vrati, ali mi to nismo hteli", kaže Pavković, koji je posle događaja nazvao Bubaša.

 

"Pitao sam ga šta mu je to trebalo. On me je pitao zašto se ljutimo. Rekao sam mu da je to zbog ustaškog pozdrava, jer je to kao da crta kukaste krstove na sinagogi. On je odgovorio da to nije ustaški pozdrav i da on ustaštvo osuđuje, da su ustaše taj stari hrvatski pozdrav zloupotrebile. Pitao sam ga ko to kaže, a on odgovara, predsednica to kaže, a on je bio član HOS-a i sme da ga koristi", prepričao je razgovor Pavković.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...