KOLINDA OPTUŽILA PUPOVCA DA ZLONAMERNO KRITIKUJE HRVATSKU: S pažnjom pratim vaše nastupe! Oni su neprihvatljivi!
Foto: BETA, EPA

pritisak na srbe

KOLINDA OPTUŽILA PUPOVCA DA ZLONAMERNO KRITIKUJE HRVATSKU: S pažnjom pratim vaše nastupe! Oni su neprihvatljivi!

Hrvatska -

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović optužila je danas poslanika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorada Pupovca da na neprimeren i zlonameran način kritikuje Hrvatsku.

Kako se navodi u pismu koje je prenela njena pres služba, predsednica je uputila pismo Pupovcu “u kojem ga obaveštava da sa pažnjom prati njegove javne istupe u kojima na potpuno neprimeren, neprihvatljiv i zlonameran način kritikuje Republiku Hrvatsku”.

“Odlučna u nameri da kao državljani Republike Hrvatske gradimo zemlju mira, razumevanja i prosperiteta, predsednica Grabar-Kitarović sa žaljenjem zaključuje da gospodin Pupovac nije pažljivo pročitao njeno pismo iz 2016. godine, te ga u celosti ponavlja”, navodi kabinet predsednice.

U pismu se ističe da Grabar-Kitarović to smatra “svojom obavezom i zbog desetak hiljada pripadnika srpske nacionalnosti koji su, braneći svoju domovinu Hrvatsku od velikosrpskih agresora, potvrdili domoljublje i nikada ga nisu narušili moralnim patroniziranjem, a posebno ne političkim ucenjivanjem, iako imaju pravo i obavezu kao državljani Republike Hrvatske ukazivati na potencijalne anomalije koje su, nažalost, sastavni deo odrastanja svakog društva, ali ne u meri kako bi neki želeli da prikažu i time naštetiti državi u kojoj žive“.

Uz to je priloženo i pismo Pupovcu iz 2016. kao odgovor na njegovo pismo kojim je upozorio na porast atmosfere netolerancije i poruka mržnje prema političkim, etničkim i drugim manjinama u zemlji.

Grabar-Kitarović je u svom pismu osudila pretnje i izlive govora mržnje prema više javnih osoba i organizacija, ali je istovremeno ocenila i da među njima ima onih koji svojim nastupima provociraju i vređaju najveći deo hrvatske javnosti, izruguju se Domovinskom ratu i negiraju samu ideju hrvatske države.

Ona je tada osudila postupke koji su upereni protiv političkih, etničkih i drugih manjina, ali i dodala da treba osuditi i sve postupke koji vređaju hrvatski narod ili bilo koju većinu.

Bošnjaković: Pupovac se ogradio od sporne izjave

Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ocenio je da se predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) Milorad Pupovac na današnjoj konferenciji za medije jasno ogradio od svih onih stvari koje je rekao prilikom upoređivanja sadašnje Hrvatske s pronacističkom Nezavisnom Državom Hrvatskom (NDH) u Drugom svetskom ratu. "Koliko sam video izjavu, ja je doživljavam i razumem tako da se Pupovac ogradio od svih onih stvari koje je zapravo rekao. Povezati današnju Republiku Hrvatsku s NDH, Hrvatsku kao faktor nestabilnosti u regiji, i pri tome reći da je Vlada odgovorna za sve to. Mislim da se u današnjoj izjavi otklonio od toga", izjavio je Bošnjaković, a prenosi Hina.

(Kurir.rs/Beta/Tanjug/Foto: BETA, EPA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja