KO ĆE DAVATI BOLESNICIMA LEK KAD NAS NE BUDE: Veliki protest medicinskih sestara u Zagrebu, traže veće plate i bolje uslove rada (VIDEO)
Foto: Profimedia

opravdano

KO ĆE DAVATI BOLESNICIMA LEK KAD NAS NE BUDE: Veliki protest medicinskih sestara u Zagrebu, traže veće plate i bolje uslove rada (VIDEO)

Hrvatska -

U Zagrebu je održan veliki protest medicinskih sestara, kojih je bilo oko 2.000, a pridružili su im se i građani. Glavni zahtev su bolji uslovi rada i veće plate.

Povod za protest je nezadovoljstvo nedavnim parafiranjem dodatka Kolektivnog ugovora, u kojem se plata povećava 4 odsto za iznimnu odgovornost i 3 odsto za uslova rada, što znači 50 kuna (6 evra) veću platu.

One zahtevaju povećanje osnovice plate za 25 odsto, vraćanje dodatka na godine radnog staža i zapošljavanje novih medicinskih sestara. Ovaj protest organizovale su tri medicinske sestre, iz čajne kuhinje - kako su rekle - i preko Fejsbuka. Iza njih ne stoje sindikati.

Jedna medicinska sestra ima 38 godina staža, i sa svim dodacima ima plaću oko 6000 kuna (800 evra). "To nije dovoljno, iako moram priznati da kad ljudi čuju mnogima zvuči puno. Osnovna plata je 5.300, a ostalo su subote, nedjelje, praznici. Popodnevni i noćni rad nama se obračunava kao jutarnji", istaknula je Alić.

"Guraju nas preko granica izdrživosti. Do kada? Javnosti se plasira nerealna informacija o povišici plaća od 18 odsto. To, i kad bi bila istina, ne bi bila kompenzacija za sve što smo zakinuti. Vreme je da nam vratite oduzeto - naše plate, naše dostojanstvo, naše mesto u društvu", istakle su sestre pred Vladom.

"Na mnogim odelenjima noću radi jedna sestra. Na 24 trudnice u Petrovoj radi jedna sestra. To je najmanje 48 života za koje ona brine. Pre neki dan je vlada odobrila Kroacija Erlajnsu 33 miliona evra za stabilizaciju poslovanja. Gospodine Plenkoviću, što je prioritet ove države: propale kompanije ili zdravlje nacije? Jedna Rumunija je podigla plate svojim sestrama u zadnje dve godine za 50 odsto.", rekla je na Markovu trgu Sanda Alić.

Kurir.rs/N1

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track