Najnovije vesti

UZBUNA U SPLITU, U VODI PRONAĐENA OPASNA BAKTERIJA LEGIONELA: Preminuo muškarac, čeka se dolazak stručnjaka iz Zagreba
Foto: Profimedia

SLEDE ANALIZE

UZBUNA U SPLITU, U VODI PRONAĐENA OPASNA BAKTERIJA LEGIONELA: Preminuo muškarac, čeka se dolazak stručnjaka iz Zagreba

Hrvatska

Stručnjaci za javno zdravlje iz Zagreba u ponedeljak će doputovati u Split kako bi pomogli kolegama u otkrivanju uzroka povišenog nivoa bakterije legionele u vodi u kompleksu zgrada Lazarica, nedaleko od bolnice na Firulama.

Za sada je poznato da je jedan nedavno preminuli stanovnik zgrade imao upalu pluća uzrokovanu legionelom, ali se smatra da ona nije uzrokovala njegovu smrt.

 

"Moramo utvrditi odakle je krenula ta bakterija. Oni će pregledati zgradu, videti postoje li zastoji vodovodnih protoka, eventualno sugerisati dodatno uzimanje uzoraka", izjavila je epidemiolog Vesna Barišić iz splitsko-dalmatinskog Nastavnog javnog zavoda za javno zdravlje.

 

Dodala je da je bakterija legionela normalan stanovnik vode i da zaraza ne nastupa pijenjem, nego aerosolom.

foto: AP/Ilustracija

"Za ljudsko zdravlje ova bakterija postaje opasna kad uđe u sisteme vode za potrošnju, do čega može doći oštećenjem vodovodnih cevi, ulivanjem površinskih voda i neispravnim spojem potrošne vode. Dok u prirodnoj okolini legionela ne raste intenzivno, u sistemima koje je izgradio čovek njeno umnožavanje može da se javi u visokim koncentracijama kad visoka temperatura vode eliminiše konkurentsku mikrobnu populaciju i kada stagnacija vode omogući da se taloženjem organske tvari stvori biofilm u kojem se ova bakterija razmnožava", dodaju stručnjaci.

 

Infekcija se prenosi infektivnim aerosolom prilikom tuširanja i pranja na slavinama, raspršivanjem vode u rashladnim tornjevima, ovlaživačima vazduha i aerosolom koji se stvara iznad bazena.

 

Bolesti izazvane bakterijama roda legionela mogu kod ljudi sa slabim imunitetom i starijih izazvati ozbiljnu plućnu infekciju (legionarsku bolest), ali mogu biti i blagog oblika koji nalikuje gripu.

 

Kurir.rs/Avaz.ba
Foto: Profimedia/Ilustracija

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...