Najnovije vesti

ŠENGEN DOLAZI NA ZAPADNU GRANICU SRBIJE: Evropska komisija odobrila Hrvatskoj ulazak u zonu bez unutrašnjih granica
Foto: Profimedia

dugo čekali

ŠENGEN DOLAZI NA ZAPADNU GRANICU SRBIJE: Evropska komisija odobrila Hrvatskoj ulazak u zonu bez unutrašnjih granica

Hrvatska

Evropska komisija saopštila je danas da Hrvatska ispunila potrebne uslove za ulazak u šengenski prostor i pozvala Savet EU da je ključi u prostor bez unutrašnjih graničnih kontrola.

"Evropska komisija smatra, na temelju rezultata šengenskog evaluacijskog procesa započetog 2016, da je Hrvatska preduzela mere koje su potrebne da bi se osigurali potrebni uslovi za punu primenu šengenskih pravila ie da su standardi ispunjeni", objavila je Komisija u saopštenju.

Komisija je dodala da Hrvatska "treba da nastaviti da primjenjiuje sve sadašnje aktivnosti, posebno upravljanje na spoljnim granicama kako bi osigurala da ti uslovi budu i dalje ispunjeni".

"Komisija takođe danas potvrđuje da Hrvatska nastavlja da ispunjavati obveze povezane sa šengenskim pravilima, koje je preuzela tokom pristupnih pregovora", dodaje se u saopštenju.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pohvalio je hrvatske napore na ispunjavanju šengenskih uslova.

"Pohvaljujem Hrvatsku za njene napore i ustrajnost da ispuni sve potrebne uslove za pridruživanje Šengenu. Samo kroz očuvanje jedinstva i kroz zajedništvo možemo osigurati jači šengenski prostor. I zato verujem da će zemlje članice preduzeti prave korake kako bi Hrvatska uskoro postala punopravna članica Šengena", rekao je Junker, prenosi se u saopštenju.

Kurir.rs/Beta Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...