HRVATI NE PUŠTAJU KAPETANA DRAGANA: Zbog toga što se ne kaje odbili mu žalbu za uslovnu slobodu!
Foto: Beta/Mario Strmotić

tortura

HRVATI NE PUŠTAJU KAPETANA DRAGANA: Zbog toga što se ne kaje odbili mu žalbu za uslovnu slobodu!

Hrvatska -

Vrhovni sud odbacio je kao neosnovanu žalbu Dragana Vasiljkovića zvanog Kapetan Dragan, koji je zbog ratnih zločina osuđen na 13 i po godina zatvora. Izdržava kaznu u Lepoglavi, kazna mu ističe 28. marta 2020., pa je u septembru zatražio uslovnu slobodu.

Međutim, Županijski sud u Varaždinu odbio je njegov zahtev, na koji se Vasiljković žalio, a Vrhovni sud je sada odbacio žalbu.

Vasiljković je u žalbi naveo da je odluka Županijskog suda u Varaždinu nerazumljiva i nejasna. Takođe je naveo da prvostepeni sud nije izjavio na osnovu kog zakona mu je uskraćena uslovna. Ali Vrhovni sud mu nije odobrio to pravo.

"Iako tužilac navodi da pobijano naređenje ne sadrži pravni osnov po kojem je pobijana odluka doneta, ne postoji takav propust koji bi citiranu odluku prvostepenog suda učinio neshvatljivom, pošto je prvostepeni sud izjavio da je zahtev zatvorenika odbijen na zasnovana na Zakonu o izvršenju kazne zatvora", kaže Vrhovni sud u svojoj odluci.

Vasiljkoviću je uskraćen zahtev za uslovnu slobodu jer je sud u Varaždinu uzeo u obzir stav kaznionice u Lepoglavi, što podrazumijeva da nije kritičan prema delima koja negira i smatra da je njegova kazna nezaslužena. Takođe se tvrdi da ne može služiti kaznu, kazniti kaznionicu u nacističkom logoru i biti kažnjen jednom zauvek.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track