KOLINDA PODRŽAVA ALBANCE: Obećala Meti da će Hrvatska i dalje zagovarati ulazak Albanije u EU
Foto: Beta/Hina/Damir Senčar

evropske integracije

KOLINDA PODRŽAVA ALBANCE: Obećala Meti da će Hrvatska i dalje zagovarati ulazak Albanije u EU

Hrvatska -

Hrvatska će i dalje snažno zagovarati evropsku integraciju Albanije i smatra da je Evropski savet učinio veliku grešku odbijanjem da otvori pregovore Albaniji i Severnoj Makedoniji, izjavila je danas u Zagrebu predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, nakon razgovora s albanskim kolegom Iljirom Metom.

Poznato je da Hrvatska snažno podržava otvaranje pristupne pregovore, rekla je Grabar-Kitarović i izrazila duboko žaljenje zbog nepostizanja konsezusa o tom pitanju.

Grabar-Kitarović je rekla da se nada da će taj proces uskoro - pa i tokom hrvatskog predsedavanja EU - biti pokrenut. U zajedničkom obraćanju medijima, Grabar-Kitarović je ocenila da Hrvatska i Albanija imaju zajednički interes za stabilnost i prosperitet jugoistočne Evrope, da vrlo blisko sarađuju kao članice NATO-a i u okviru Američko-jadranske povelje, Berlinskog procesa i Procesa Brdo-Brijuni, kao i da će Zagreb nastaviti "predano da radi" na članstvu Albanije u EU, prenela je Hina.

Govoreći o predstojećem predsedavanju Hrvatske EU, od januara naredne godine, Grabar-Kitarović je rekla da će jedan od naglasaka biti upravo na proširenje jer se samo tako može postići trajni mir, prijateljstvo, sigurnost i prosperitet na ovom području.

Osvrnuvši se na migracije, hrvatska predsednica je naglasila da one predstavljaju izazov od posebnog značaja i za Hrvatsku i za Albaniju. "Moramo tražiti održiva i trajna rešenja za sukobe i krize i posvetiti se naporima usmerenima prema stabilizaciji. Isto tako, državne granice u jugoistočnoj Evropi treba da budu čuvane i sigurne, a nezakonite migracije moraju se suzbijati", kazala je Grabar-Kitarović.

Meta je rekao da njegova zemlja ceni sve ono što Hrvatska, uz Bugarsku i Grčku, čini da bi se u Evropskoj uniji "postigao konsenzus o otvaranju pristupnih pregovora".

Raduje ga to što će Hrvatska 1. januara naredne godine preuzeti predsedavanje EU I da će proširenje biti jedan od prioriteta. Zahvalan je, nastavio je, što Hrvatska zagovara članstvo zemalja zapadnog Balkana u Evropskoj uniji i što je to pitanje dovela u "žižu interesa". Izrazio je uverenje da će se Zagreb angažovati na liberalizaciji viznog režima za državljanje njegove zemlje. Grabar-Kitarović je predsednika Metu, kao, kako se navodi, osvedočenog prijatelja Hrvatske, danas odlikovala najvišim hrvatskim državnim ordenom - Veleredom kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: BETA/HINA/Damir Senčar)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track