SPLITSKI NAUČNIK UPOZOREVA NA KLIMATSKE PROMENE: Za oko 100 godina prvi red do mora u Dalmaciji će morati da se iseli!
Foto: Profimedia

alarmantno

SPLITSKI NAUČNIK UPOZOREVA NA KLIMATSKE PROMENE: Za oko 100 godina prvi red do mora u Dalmaciji će morati da se iseli!

Hrvatska -

Splitski naučnik Ivica Vilibić upozorio je na ekstremne klimatske događaje u budućnosti i ocenio da će za oko sto ili nešto više godina, "prvi red do mora" u Dalmaciji morati da se iseli.

On smatra da će do tada biti moguće da se taj deo hrvatske obale delimično zaštiti, ali da će ulaganja u zaštitu morati da budu značajna.

Stručnjak iz Laboratorije za fiziku mora splitskog Instituta za okeanografiju i ribarstvo kao primer ekstremnih događaja ističe one koje su već pogodile hrvtsko područje, kao što su požar u Splitu i poplava u Zadarskoj županiji od pre dve godine.

Objašnjava da će to u budućnosti ići na gore, a najugroženije područje u Hrvatskoj je delta Neretve, prenosi Index. hr.

"Problem je porast nivoa mora, a u budućnosti se na globalnom nivou predviđa se porast od 40 do 120 centimetara za 100 godina. Deo dalmatinskih gradova već sada je ugrožen.

Najstariji deo Šibenika, Dolac već se sada redovno poplavi, kao i deo Trogira i riva u Starom Gradu na Hvaru", rekao je Vilibić na predavanju u splitskom hotelu "Park".

On je istakao da smo već svedoci ekstremnih događaja, kao što je poplava u Veneciji, ali i talasi vrućine, kao što je onaj iz 2010. godine koji je pogodio Moskvu, gde su 30-ak dana merene temperature između 35 i 40 stepeni.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja