HRVATSKI ROBIJAŠI NADIGRALI ČUVARE: Droga, mobilni, oružje, nema šta ne može da uđe u zatvor (VIDEO)
Foto: Screenshot

sramota

HRVATSKI ROBIJAŠI NADIGRALI ČUVARE: Droga, mobilni, oružje, nema šta ne može da uđe u zatvor (VIDEO)

Hrvatska -

Koliko je hrvatski zatvorski sistem pun propusta, najbolje svedoči sledeći primer: zatvorenik koji služi kaznu u Remetincu mobilnim je snimio nedavno uhapšenog dilera luksuznih automobila sa Knežije i snimak objavio.

Iako je Ministarstvo pravosuđa sa celim slučajem upoznato i najavljuju se moguće smene, RTL otkriva da su i u kaznionici u Glini još pre pet dana pronađena tri mobilna i 200 različitih tableta, a sve pokušava da se zataška.

Snimak iz zatvora najbolje pokazuje kako su mobilni u Remetincu očigledno postali normalna pojava, a reč je o samo jednom od njih, naime, isti zatvorenici snimili su navodno i kako jedu, pravosudne policajce, ali i ostale situacije u zatvoru.

Mobilni je pronađen i kod nedavno uhapšenog Tomislava Sablje, a još je svež primer oca Davida Komšića, koji je svom sinu za vreme posete u zatvor donio mini mobilni - manji od dlana.

Pravosudni policajci već mesecima poručuju da su nemoćni pa tako predsednik Sindikata pravosudnih policajaca Armin Tatarević ističe: "To je ono što mi upozoravamo celo vrijeme zatvorski sistem da će do toga doći. Celo vreme govorimo da u zatvor prolaze mobilni, prolazi droga, prolaze mnoge stari koje su po kućnom redu zabranjene".

Da se u pretragama pronađe svašta, otkriva i dokument do kojeg je došao RTL, kada se pretraživala kaznionica u Glini pa je u teretani pronađen paketić s velikim brojem tableta i droga. Dokument koji je pisao policajac pokazuje i kako se neke stvari pokušavaju zataškati.

"S obzirom na to da se u blizini teretane nalazi nadzornik, obavestio sam ga o pronalasku, na što je on uzeo sporni paketić i rekao mi da ništa u zapisnik ne pišem jer smo već dovoljno nedopuštenih stvari i stvari pronašli u poslednja dva dana (tri mobilna, oko 200 različitih tableta, nepoznatu zelenu biljnu materiju, više improvizovanih predmeta pogodnih za povređivanje …), navodi se u službenoj zabelešci iz kaznionice u Glini.

"Mi se celo vrijeme igramo nekako mačke i miša sa zatvorenicima. Međutim, ako sad gledamo mi nemamo nikakve tehnike ni načina da se nastavimo igrati s njima. Celo vreme je bilo mobilnih, ali nikad kao sad. Kako se može dogoditi da ima tri mobilna u jednoj sobi, da se to događa u svim kaznionicama i ustanovama našim", pita se Tatarević.

Sindikat se nada da će zatvorski sistem provesti istragu do kraja i sankcionisati odgovorne, a ne da se sve prelomi preko leđa pravosudnih policajaca.

Kurir.rs/Večernji.hr Foto: Screeshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track