AMERI NAORUŽAVAJU HRVATSKU HELIKOPTERIMA: Dva kupili, dva dobili na poklon
Foto: EPA/RITCHIE B. TONGO

prodaja oružja u regionu

AMERI NAORUŽAVAJU HRVATSKU HELIKOPTERIMA: Dva kupili, dva dobili na poklon

Hrvatska -

Hrvatska Vlada je na današnjoj sednici dala saglasnost Ministarstvu odbrane za nabavku i opremanje Hrvatske vojske sa četiri helikoptera UH-60M Blek Hok - dva donirana i dva kupljena, a sve će biti realizovano od 2021. do 2026. godine, u partnerstvu s Vladom SAD.

Hrvatskoj će, naime, SAD donirati dva helikoptera s pripadajućom opremom i delovima, a Hrvatska će od SAD kupiti još dva istovetna helikoptera, a partnerstvom je obuhvaćena i obuka pilota i zemaljskog osoblja kao i logistička podrška, javila je Hina.

Odbor za odbranu Hrvatskog sabora dao je 2. decembra pozitivno mišljenje vezano za prihvatanje navedene donacije, proces nabavke logističke podrške i obuke, kao i kupovinu dva nova helikoptera UH-60M Blek Hok.

Od ukupne vrednosti opremanja helikopterima koja iznosi 1,167 milijardu kuna, vrednost donacije je 360,64 miliona kuna i u celosti je podmiruje SAD, a preostali iznos od ukupno 807,23 miliona kuna osigurava se u budžetu u razdoblju od 2021. do 2026. godine.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Damir Krstičević istakao je da je nabavka helikoptera dobila jednoglasnu podršku nadležnog saborskog odbora - i pozicije i opozicije.

"Helikopter `Crni jastreb` je moćno sredstvo koje bi nam služilo za ispunjenje sve tri misije HV-a - zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta, učestvovanje u međunarodnim misijama i operacijama i pomoć civilnim institucijama i drugim telima", naglasio je on.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA/RITCHIE B. TONGO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track