KAMERE SNIMILE PAKLENI PLAN: Trojac na groblju dogovorio likvidaciju Hrvata, ubica na skuteru čekao povoljan trenutak
Hapšenje osumnjičenih, Foto: Youtube/PU splitsko-dalmatinska

detalji ubistva u omišu

KAMERE SNIMILE PAKLENI PLAN: Trojac na groblju dogovorio likvidaciju Hrvata, ubica na skuteru čekao povoljan trenutak

Hrvatska -

Dok traje istraga protiv trojice osumnjičenih za likvidaciju Karmelina Fistanića (38) u Omišu, nastavlja se istraga i dodatna veštačenja, a neke okolnosti koje su dovele do spektakularnog hapšenja postaju jasnije.

Osumnjičene su snimile mnoge nadzorne kamere, ali ih je razotkrilo i naknadno policijsko praćenje i njihova međusobna komunikacija.

Podsetimo, za Fistanićevo ubistvo su prošle nedelje uhapšeni Jerko Pirić (34), Vlado Zolota (46) i Stipe Ringvald (47). Protiv njih je splitska policija podnela krivičnu prijavu zbog ubistva: Pirić je bio naručilac, Zolota je pružio “tehničku” podršku, dok je Ringvald bio egzekutor.

Tačno mesec dana ranije, 9. novembra, Karmelino Fistanić je likvidiran sa šest metaka iz pištolja kalibra 7,65 mm (pretpostavlja se da je u pitanju bio poluautomatski “škorpion”, ali oružje nije pronađeno) u Omišu.

Stipe Ringvald
Stipe Ringvald foto: Facebook/Rat Cat

Zaustavio je "folksvagena", navodno, jer mu je ispao komad hrane koju su nekoliko minuta ranije devojka V.J. (39) i on kupili u fast-fudu u Omišu. Gotovo odmah se pored vozila stvorio skuter i vozač je u Karmelina ispalio nekoliko hitaca.

Prvih nekoliko dana policija je pretraživala ne samo mesto zločina nego i područje u dužini od 140 kilometara. Tako su utvrdili da je vozač "jamahe" pratio Fistanića čim je krenuo iz Omiša. Očigledno nije bilo nekakvog poziva kojim bi se 38-godišnjak namamio, nego se jednostavno čekala prilika koja se ukazala vrlo brzo.

Kamere na parkingu kod splitskog groblja Lovrinca snimile su istog dana sastanak trojice osumnjičenih – Ringvald je stigao "renoom", potom su se sva trojica odvezla "fijatom doblom" ka Omišu. Tamo se Ringvald u Zolotinom apartmanu presvukao i seo na motor.

Skuter je posle zločina odvezao u Split gde ga je i ostavio, da bi potom pešice natraga do svog automobila. "Jamaha" je pronađena gotovo slučajno. Povezivala se s pljačkom benzinske pumpe, ali se pokazalo da nije za to korišćen, međutim, pronađeni su tragovi krvi Karmelina Fistanića.

Motiv se ne spominje u krivičnoj prijavi, iako su iz splitske PU svesni da je postojao dug (zbog čega su završili na sudu) iz ranijeg poslovnog odnosa Fistanića i Pirića oko poslovanja kafića u Pisku.

Navodno je Fistanić pokušavao da dođe do tog novca kako bi pokrenuo novi posao, jer finansijski nije baš bio u najboljoj situaciji. Stanovao je u Pisku gde je brinuo o bolesnoj majci koja se nakon ovog strašnog zločina preselila kod ćerke u Istru, a nameravao je da pokrene posao s iznajmljivanjem poker-aparata.

Kurir.rs/24sata.hr Foto: MUP Hrvatske

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track