Najnovije vesti

SENZACIONALNO OTKRIĆE U SLAVONIJI: Pronađen grob star 5.000 godina, a u njemu 3 kostura u veoma čudnom položaju (FOTO)
Foto: Profimedia

uspeh arheologa

SENZACIONALNO OTKRIĆE U SLAVONIJI: Pronađen grob star 5.000 godina, a u njemu 3 kostura u veoma čudnom položaju (FOTO)

Hrvatska

Prošlu godinu obeležili su neka vrlo zanimljiva arheološka otkrića na području Hrvatske, poput lobanja u Osijeku ili neverovatno dobro očuvane rimske kočije pronađene kod Vinkovaca.

Ova godina počela je još jednim fascinantnim arheološkim otkrićem groba iz bakrenog doba u kojem se nalaze tri isprepletena kostura. Pretpostavlja se da je grob star oko 5000 godina.

U Lovasu, malom selu u istočnoj Hrvatskoj, arheolozi su pronašli trojni grob iz razdoblja bakrenog doba koji se može povezati s razdobljem kostolačke kulture (okvirno 3300. i 2700. pre nove ere).

Grobovi ove vrste izuzetno su retki u Hrvatskoj, a ovo bi mogao biti jedan od najranijih - drugi slični primerci poznati su s nalazišta Vučedol.

Ono što je posebno zanimljivo jeste što se u grobu nalaze tri kostura, u vrlo neobičnim položajima. Dvoje su položeni na leđa, s nogama presavijenim u kolenima i položenim na desnu stranu. Njihove ruke savijene su u laktovima i privučene prema prsima. Jedan kostur pripada ženi, staroj između 20 i 30 godina, a drugi muškarcu između 25 i 35 godina.

Između njih se nalazi još jedna pokopana žena stara između 30 i 40 godina. Ona je pronađena okrenuta licem i grudima prema tlu. Noge su joj isprepletene s nogama žene s njene leve strane, a desna ruka bila je ukrštena s rukom muškarca. Na desnoj ruci pronađeni su tragovi ozbiljne traume, verovatno uzrokovane premlaćivanjem.

Nažalost, još se ne zna zbog čega su sahranjeni na taj način.

Ipak, teško je verovati da su sva tri pojedinca umrla istovremeno i moguće je da se bar u jednom slučaju radi o nasilnoj smrti.

Inače, kostolačka kultura je prethodnica poznatije vučedolske kulture. Živeli su u nadzemnim nastambama izgrađenima od "kućnog građevinskog materijala" koji se sastoji od gline pomešane sa slamom i stavljene na nadzemnu strukturu od pruća, drvenih kolaca i greda).

Za analizu kostura zadužen je bioarheolog Mario Novak iz Instituta za antropologiju u Zagrebu, gde se sada i nalaze kosturi.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...