Najnovije vesti

TROSTRUKOM UBICI IZ SPLITA PRETI 50 GODINA ZATVORA: Sudbina Filipa Zavadlava zavisi od psihijatrijskog veštačenja!
Foto: Printscreen: Facebook/Filip Zavadlav

masakr u splitu

TROSTRUKOM UBICI IZ SPLITA PRETI 50 GODINA ZATVORA: Sudbina Filipa Zavadlava zavisi od psihijatrijskog veštačenja!

Hrvatska

Psihijatrijsko veštačenje Filipa Zavadlava obaviće stručnjaci iz Klinike za psihologiju Vrapče, saznaje 24sata.hr od njegovog advokata Branka Šerića, koji će svog klijenta posetiti u ponedeljak.

Oni bi sa Zavadlavom trebali da sprovedu niz intervjua kako bi utvrdili je li u trenutku u kojem je pucao u tri mladića bio uračunljiv, smanjeno uračunljiv ili neuračunljiv.

Od toga šta utvrde, zavisiće njegova sudbina. Utvrde li, naime, da je bio neuračunljiv neće moći krivično da odgovara za to što je učinio. Ako utvrde da je bio uračunljiv, preti mu najstroža moguća kazna - do 50 godina zatvora.

Bitno je da sagovornik surađuje, ako će da ćuti...

Psihijatrijske intervjue sprovode psihijatar i psiholog. Tokom razgovora utvrđuju boluje li sagovornik od psihičkih bolesti, da li je zavisstan od alkoholu ili narkotika itd.

Psihijatrijski intervjui obavljaju se tako da se uzimaju anamnestički podaci koji se odnose na rast i razvoj sagovornika, njegovo lično i radno okruženje, interakciju sa porodicom itd.

Kod svega toga bitno je da sagovornik sarađuje, jer ako ćuti, veštacima znatno otežava postavljanje nalaza. Veštaci kod ovakvih situacija nisu ograničeni vremenom.

Nakon što se advokat Šerić odrekao prava na žalbu na rešenje o sprovođenju istrage, više nema prepreka da počne ispitivanje svedoka, no pitanje je hoće li to biti pre nego što završi veštačenje.

Napali Filipovog brata

U petak je trebalo da bude istražno ročište na splitskom Županijskom sudu, gde su Filipov brat Stanislav i otac Ante mogli da kažu šta znaju o slučaju trostrukog ubistva ili se pozvati na status privilegovanih svedoka, no sve su odložili zbog incidenta na Kili u kojem je napadnut Stanislav.

On je u međuvremenu kazao, saznaje na splitskom sudu 24sata.hr, kako poznaje tri pripadnika jedne navijačke grupe koji su ga napali, no ne želi da kaže njihova imena.

Lakše je povređen, ima masnicu ispod oka, ali nije tražio lečničku pomoć, a od policijske zaštite nastavio je da zazire jednakom žustrinom.

Potvrdio je to, uostalom, i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović, koji je u subotu razgovarao s načelnicima Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Još se ne zna odakle mu kalašnjikov

Kako je Filip Zavadlav došao do kalašnjikova, iz kojeg je ispalio najmanje 36 metaka, još se istražuje, kazali su nam u splitskoj policiji. Kao motiv zločina navodi se osveta zbog dugova u koje je upao brat Stanislav.

Prema dosadašnjim spoznajama tužilaštva, Filip i cela porodica bili su izloženi pretnjama i iznudama. Navodno su upravo žrtve bile odgovorne za to zlostavljanje, iako ih nikad nisu prijavili policiji.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto: Printscreen: Facebook/Filip Zavadlav

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...