Najnovije vesti

BRAT JOJ BIO USTAŠKI TERORISTA, SLIKALA SE U UNIFORMI NDH: Sada će imati važnu funkciju u Hrvatskoj! Skandal! (FOTO)
Foto: Youtube/Printscreen

kakvi kadrovi

BRAT JOJ BIO USTAŠKI TERORISTA, SLIKALA SE U UNIFORMI NDH: Sada će imati važnu funkciju u Hrvatskoj! Skandal! (FOTO)

Hrvatska

Zdravka Bušić, sestra teroriste Zvonka Bušića, Plenkovićev je kandidat za potpredsednika HDZ-a.

"Ja jesam prepoznatljiva među članovima HDZ-a jer sam u HDZ-u još od 1989. godine. U Hrvatsku sam došla 1990, bila sam u Kancelariji predsednika Tuđmana, vodila sam njegov Kabinet, kasnije sam bila u saboru, u Savetu Evrope, Evropskom parlamentu i sad sam u Ministarstvu spoljnih poslova. Ja mislim da predstavljam jedan kontinuitet i mirnoću u HDZ-u, jednu kolegijalnost i inkluzivnost", rekla je Bušićeva.

Zvonko Bušić
Zvonko Bušić foto: Youtube/Printscreen

Za zamenika predsednika stranke kandidiraće se Tomo Medved, a za potpredsednike Oleg Butković, Ivan Anušić i Branko Bačić. Štab Andreja Plenkovića vodiće Damir Krstičević.

Zdravka Bušić, koja je javnosti najpoznatija kao sestra osuđenog teroriste Zvonka Bušića, danas radi kao državna sekretarka u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova.

Gimnaziju je završila u Splitu, a studirala je u SAD. Diplomirala je političke nauke 1979. godine u Ohaju. Postdiplomske studije bibliotekarstva i informatike završila je 1981. godine. Iz tog vremena poznate su njene fotografije u uniformi s grbom NDH i pištoljem u ruci.

Fotografije, prema pisanju portala Žurnal, datiraju iz sedamdesetih godina kada je 25-godišnja Bušićeva bila pripadnik Hrvatskog narodnog otpora - organizacije koju je posle Drugog svetskog rata osnovao ustaški general Vjekoslav Maks Luburić, upravnik logora Jasenovac. Tada je u šumi pored Klivlenda s prijateljicom vežbala gađanje iz pištolja, kako je posvedočio novinar Nikola Majstorović. U ovoj organizaciji bio je i njen suprug Vinko Logarušić. Njega je, s još pet pripadnika ove organizacije, u slučaju poznatom kao "hrvatska šestorka" 1982. godine uhapsila američka policija. Logarušić je tada osuđen na 20 godina zatvora.

10. septembra 1976. godine Zvonko je sa ostalim pripadnicima Hrvatskog narodnog otpora oteo putnički avion koji je iz Njujorka leteo za Čikago. Nakon što je privremeno sleteo u Montreal, a kako bi dokazao da su njegove namere ozbiljne, Bušić je iz otetog aviona obavestio policiju da je na železničkoj stanici u Njujorku postavio bombu. Prilikom deaktiviranja te bombe poginuo je njujorški policajac Brajan Marej. Godinu kasnije, zbog tog terorističkog napada, Zvonka Bušića je američko pravosuđe osudilo na doživotnu robiju.

1990. godine se vratila u Hrvatsku, gde je učestvovala u osnivanju HDZ-a. Do 1995. godine vodila je arhiv u Kabinetu predsednika Franje Tuđmana. U dva mandata 1995. godine i 2003. godine bila je poslanik u saboru. Radila je i kao bibliotekarska savetnica za informatizaciju u Hrvatskom zavodu za bibliotekarstvo u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci u Zagrebu. Često je na putovanjima pratila Kolindu Grabar-Kitarović.

Na izborima za Evropski parlament 2013. godine izabrana je kao jedna od prvih 12 hrvatskih članova Evropskog parlamenta.

“Kakve veze ima što sam ja sestra Zvonka Bušića? Šta je tu loše? Šta je tu pogrešno?" pitala je novinare Bušićeva. Inače, prema podacima s Fejsbuk stranice Zaklada Zvonko Bušić Taik, Zdravka Bušić je član izvršnog odbora, a učestvuje i u radu udruženja Hrvatsko žrtvoslovno društvo, koja je, između ostalog, i izdavač knjige pod nazivom Hrvatski holokaust.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...