NAJVAŽNIJA STVAR ZA ŽIVOT POSLE KORONE: Hrvati objavili uputstvo za salone za TETOVIRANJE!
Foto: Profimedia

čudno

NAJVAŽNIJA STVAR ZA ŽIVOT POSLE KORONE: Hrvati objavili uputstvo za salone za TETOVIRANJE!

Hrvatska -

Hrvatski institut za javno zdravstvo objavio je upute za rukovanje salonom za tetoviranje i pirsing.

Salonima je izdato niz preporuka koje su uključivale obaveštenja, dezinfekciona sredstva, pregrade, fizičko distanciranje i zaštitnu opremu.

Ovako izgledaju uputstva za ulazni i radni prostor:

Za sve zaposlene i klijente pre ili neposredno nakon ulaska, na vidljivo mesto, od ključne je važnosti da se postave informacije o higijenskim praksama i da se osigura dostupnost sredstava za dezinfekciju ruku.

U zonama čekanja, odnosno ulaznim zonama, šalterima za plaćanje usluga i u radnom prostoru, potrebno je postaviti dezinfekcijsko sredstvo (alkohol u koncentraciji ne manje od 70%). Sedišta u čekaonici treba da budu uređena tako da ispunjavaju mere fizičkog rastojanja, tj. Na minimalnim rastojanjima od 1,5 metara, i namenjena su odraslim osobama koje prate maloletnog klijenta u salonu ako iz bilo kojeg razloga ne mogu da čekaju van prostora salona. Svi ostali klijenti koji dođu po uslugu čekaju u redu ispred salona.

U delovima salona za obavljanje usluge ili radne površine preporučuje se postavljanje zaštitne pregrade od pleksiglasa ili drugog providnog materijala pogodnog za redovno čišćenje i dezinfekciju. U salonima je potrebno obezbediti minimalno rastojanje od 1,5 metra između svih osoba koje se nalaze u prostoru odjednom, osim klijenta i osoblja tokom usluge. Udaljenost od 1,5 metra treba biti osigurana u svim smjerovima od svakog radnog mesta. Pri tome treba obezbediti odgovarajući prostor za kretanje. Poželjno je obeležiti rute kojima se ljudi kreću unutar salona. Mora se obezbediti adekvatna nabavka papirnih maramica i drugog materijala za jednokratnu upotrebu, opreme i opreme za čišćenje, pranje i dezinfekciju, uključujući opremu za odlaganje otpada prema potrebi. Važno je obezbediti dovoljno zaštitne opreme za zaposlene. Preporučljivo je zameniti uobičajene kapute za kupce sa jednokratnim. Sve prostorije u salonu treba provetravati što je češće moguće, čak i za vreme nepovoljnog vremena. Ne zaboravite da provetravate između smena.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja