Najnovije vesti

HRVATSKI ANALITIČARI O MILANOVIĆEVOM POTEZU U OKUČANIMA: To je bio izvrstan i logičan potez (VIDEO)
Foto: Youtube/Al Jazeera Balkans

napustio godišnjicu zbog ustaškog pokliča

HRVATSKI ANALITIČARI O MILANOVIĆEVOM POTEZU U OKUČANIMA: To je bio izvrstan i logičan potez (VIDEO)

Hrvatska

Politički analitičari Davor Đenero i Žarko Puhovski ocenili su današnji odlazak hrvatskog predsednika Zorana Milanovića sa obeležavanja godišnjice vojno-policijske akcije Bljesak u Okučanima kao izvrstan i logičan potez, a provokaciju ustaškim pokličem "za dom spremni" kao sramotnu i s političkim interesima.

Đenero kaže da predsednik ima politički legitimitet za to što radi, i dobro je da to radi.

On je rekao da veruje da ova provokacija nije bila usmerena na Milanovića, nego na predsednika vlade Andreja Plenkovića i HDZ. A, izveli su je, kaže, oni koji su zapravo otpali iz glavnog toka ili korpusa najveće vladajuće stranke i koalicije.

"Jasno je da je pozicija predsednika vlade bila daleko teža i komplikovnija nego pozicija predsednika Republike. Za nacionalno javno zdravlje u političkom smislu, Milanovićev potez je izvrstan i zaslužuje poštovanje", kazao je Đenero.

foto: Youtube/Al Jazeera Balkans

Politički analitičar Žarko Puhovski kaže da je Milanović učinio ono što se od njega moralo očekivati, pogotovo nakon istupa u Jasenovcu.

Puhovskom je, kaže, nejasno to da li je sve bilo pripremljeno s obzirom da je Milanovića reakcija bila prvo iznenađenje, a potom je rekao da je to očekivao.

"Na društvenim mrežama se mogla naći najava tako nečega. On je reagovao na logičan način i to nije sporno", smatra Puhovski.

Prema Puhovskom, problem je u činjenici da je Milanović svojim potezom "značajno pomogao i podržao političku poziciju Andreja Plenkovića uoči izbora, a time oštetio poziciju onih koji su ga barem delom doveli do funkcije predsednika".

Veruje, kaže, da Plenković u provokaciji ima interes da bude gurnut još malo udesno kako bi sebi olakšao poziciju pre izbora, ali da je i Milanovićev interes da se pozicionira kao jedini u hrvatskom političkom vrhu koji se iskreno bori protiv ostataka ustaške simbolike.

"Vlada je tačno znala šta se događa i njoj je to odgovaralo, i znali su da mogu računati na to da Milanović više ne može nazad nakon onog što je rekao u Jasenovcu", kaže Puhovski.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Youtube/Al Jazeera Balkans

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...