ONA JE PRVA IZOLOVALA KORONU U HRVATSKOJ! Sada je rešila da PROGOVORI o tome da li je VIRUS pobegao iz LABORATORIJE...
Ilustracija, Foto: Shutterstock

mikrobiolog iz Infektivne klinike "Dr Fran Mihaljević"

ONA JE PRVA IZOLOVALA KORONU U HRVATSKOJ! Sada je rešila da PROGOVORI o tome da li je VIRUS pobegao iz LABORATORIJE...

Hrvatska -

Mikrobiolog Željka Mačak Šafranko sa Infektivne klinike "Dr Fran Mihaljević" je prva u Hrvatskoj, početkom marta, izolovala koronavirus SARS-CoV-2 što je proglašeno velikim naučnim uspehom.

Kad smo ju upitali koliko je odmakla u istraživanjima, dočekao nas je neočekivani odgovor.

“Nažalost, ni malo. Iako imamo neke ideje i planove, sada se bavimo isključivo dijagnostikom. Radimo vrlo naporno pa nemamo vremena ni za šta drugo. No nadam se da ćemo se, kad prođe s gužva s dijagnostikom, uključiti u dalje oblike istraživanja.”

Od kada je izbila epidemija koronavirusa do početka maja, Laboratorija za dijagnostiku Infektivne klinike, u pogonu je bila 24 sata dnevno, bez vikenda i praznika.

“Radili smo u dve smene od po 12 sati, a nakon toga smo bili 48 sati slobodni. Najteže je bilo raditi noću, a posebno je teško pred jutro kad je zaista vrlo stresno. Sve vreme smo u vrlo zahtevnom, nagnutom položaju. Premda radimo gotovo bez predaha, moramo biti maksimalno koncentrisani jer ništa ne sme da pođe u pogrešnom pravcu, naprosto ne smete da pogrešite. Na sreću, do sada smo sve zadatke obavili uspešno. Trenutno Laboratorija radi u dve smene po osam sati.”

Tokom rada u laboratoriji svi koriste zaštitnu opremu, ogrtače koji ne propuštaju virusne čestice. Uzorci se obrađuju u mikrobiološkom kabinetu koji ima poseban sistem ventilacije i filtera, koji sprečava izlazak virusnih čestica. Sve što se iznosi iz kabineta dezinfikuje se alkoholom i odlaže u infektivni otpad.

S obzirom na to da je doktorka Mačak Šafranko izolovala koronavirus zanimalo nas je da li je moguće, kako se nagađa u nekim krugovima, da je virus nastao u laboratoriji iz koje je kasnije pobegao?

“Koronavirus nije pobjegao iz laboratorije nego je prešao na čoveka koji je došao u prirodi u kontakt sa životinjom koja je imala virus. Dosadašnja saznanja pokazuju da takvi virusi, koji koevoluiraju sa svojim prirodnim domaćinom, prelaze sa životinje na čoveka koji uđe u prostor u kome oni borave. Nema dokaza da je virus prešao na čoveka na pijacama u Vuhanu.”

Kurir.rs/Telegram.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track