ŠOK U SPLITSKOJ BOLNICI! Zamenili dve pacijentkinje! Evo šta se desilo kada je JEDNA OD NJIH UMRLA
Ilustracija, Foto: Shutterstock

SKANDAL

ŠOK U SPLITSKOJ BOLNICI! Zamenili dve pacijentkinje! Evo šta se desilo kada je JEDNA OD NJIH UMRLA

Hrvatska -

Ministar zdravlja Hrvatske Vili Beroš izjavio je danas da se u splitskoj bolnici u aprilu dogodila zamena identiteta dve pacijentkinje, od kojih je jedna umrla i pod drugim identitetom sahranjena u BiH.

"Ovo što se dogodilo u Splitu veliki je i bolan propust. Izražavam žaljenje i duboko saučešće svima pogodjenima", rekao je Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog štaba civine zaštite u Zagrebu.

On je precizirao da je reč o drugom slučaju greške i da se za propust mora utvrditi odgovornost. Beroš je naveo da je direktor KBC Split pokrenuo unutrašnju kontrolu i uputio zahtev za razrešenje o kojem će odlučivati Upravni odbor.

Direktor splitske bolnice Julije Meštrović danas se u Splitu izvinio zbog zamene identiteta dve pacijentkinje i istakao da je njegova ostavka moralni čin.

"Sve ćemo detalje istražiti, jer sistem mora da funkcioniše", rekao je Meštrović i najavio da će biti direktor do odluke Upravnog odbora, prenela je agencija Hina.

Prema pisanju lokalnih medija, zamena identiteta dogodila se prošlog meseca pri prijemu u bolnicu dve starije i dementne osobe iz dva privatna doma za starije i nemoćne osobe u Segetu i Dicmu.

Agencija Hina navodi da je jedna od njih bila pozitivna na korona virus i u ponedeljak je vraćena u dom, ali je u domu utvrdjeno da nije reč o njihovoj korisnici.

Druga štićenica je umrla sredinom aprila i ona je sahranjena u Grudama u BiH, a u ponedeljak se otkrilo da je sahranjena pod drugim identitetom.

Direktor splitske bolnice o svemu je juče obavestio ministra i podneo ostavku.

Mediji podsećaju da su u splitskoj bolnici početkom ovog meseca takodje zamenili identitet dve žene istog prezimena tako što su prvu, koja nije bolovala od korona virusa smestili u COVID bolnicu, dok su zaraženu štićenicu vratili u Dom za starije i nemoćne osobe.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track