OBAVEZNA PRAVILA TOKOM LETOVANJA U HRVATSKOJ! Kako se ponašati u moru i na bazenu, ŠTA JE SA KLIMOM, dezinfekcijom...
Foto: Shutterstock

spremite se na ovo

OBAVEZNA PRAVILA TOKOM LETOVANJA U HRVATSKOJ! Kako se ponašati u moru i na bazenu, ŠTA JE SA KLIMOM, dezinfekcijom...

Hrvatska -

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je uoči sezone otvaranja bazena i plaža izdao preporuke kako bi se sprečilo širenje korona virusa.

Najvažnije je održavanje higijene i distance, a sva uputstva moraju biti postavljeni na vidljivo mesto.

“Jutarnji list” piše da se svim posetiocima i radnicima Zavoda preporučuje da drže fizičku distance od jednog i po metra. U svlačionicama i sanitarnim čvorovima, bilo na bazenima ili na spoljnim plažama, trebaju se primeniti sve preventivne mere dezinfekcije. Tako se sanitarni čvorovi trebaju čistiti svaka dva sata a po potrebi i češće, a važno je i povećati broj osoba koji rade na održavanju higijene.

Dezinfekciona sredstva za ruke moraju biti dostupna i da se nalaze na vidljivim mestima.

Koncesionar je dužan da osigura osobu koja će nadzirati propisane mere i dezinfikovati ležaljke nekoliko puta dnevno, a obavezno nakon što je određeni gost više ne koristi. Mora se voditi računa i o razmaku među ljudima.

Što se tiče morskih i slatkovodnih kupališta, maksimalan broj osoba je 15 na sto kvadratnih metara. I u samom moru ili vodi potrebno je držanje razmaka od propisanih metar i po, navodi “Jutarnji list”.

Preporuka je da se na svim otvorenim prostorima kupališta postave kante za otpatke sa odgovarajućim poklopcima. Iz Zavoda poručuju da će redovno uzorkovati i analizirati kvalitetu vode u moru.

Što se tiče kupališta na bazenima i vodenih parkova, vrede ista pravila – držanje distance od metar i po, najviše 15 osoba na sto kvadrata neto površine, uključujući i bazene, te držanje higijenskih propisa.

Bazeni se moraju hlorisati po već propisanim preporukama, a klima uređaji moraju biti apsolutno ispravni, s redovnom proverom filtera i praćenjem stanja obnove vazduha u zatvorenim prostorijama. Sredstva za dezinfekciju i sapuni standardna su oprema koja mora biti dostupna.

Ugostiteljski objekti unutar kupališta moraju se pridržavati ranije objavljenih preporuka.

Sami kupači, pre ulaska u bazen obavezno se moraju istuširati i proći kroz predbazen gde će oprati noge u hiperhloriranoj vodi koja sadrži i dezinfekciono sredstvo. Maksimalan broj osoba u bazenu mora osiguravati razmak od 1,5 metra između korisnika, a ukoliko je reč o bazenu u kojem je pojačana aktivnost, tada bi se broj osoba trebao smanjiti.

Zaposleni se moraju držati propisanih mera, od svakodnevnog merenja temperature do prijave bilo kakvih simptoma bolesti. Nadređeni im moraju obezbediti edukaciju, odnosno upoznati ih sa novim pravilima ponašanja.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track