KORONA SAHRANILA HRVATSKI TURIZAM: U jednom mesecu poseta manja za 98 odsto u odnosu na isti period lane!
Foto: Profimedia

statistika

KORONA SAHRANILA HRVATSKI TURIZAM: U jednom mesecu poseta manja za 98 odsto u odnosu na isti period lane!

Hrvatska -

U komercijalnim smeštajnim objektima u aprilu je usled mera protiv širenja koronavirusa došlo do ogromnog pada turističkih noćenja, od čak 99 odsto u odnosu na 2019., dok je turista u te objekte došlo još manje, za 99,8 posto manje, podaci su hrvatskog Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Zbog pandemije bolesti korona uvedene su mere ograničavanja putovanja, što je izravno uticalo na pad dolazaka turista i noćenja u aprilu ove godine u komercijalne smeštajne objekte u Hrvatskoj, kao i u celom svetu.

Tako veliki minusi u aprilu rezultat su tek 2.241 dolaska turista u te objekte i njihova 34.063 noćenja, pri čemu su domaći imali udeo u noćenjima oko 24 posto, a ostali veći udeo strani turisti.

Domaći turisti su sa 1 483 dolazaka i 8 062 noćenja u tim objektima u aprilu bili u minusu od 99 odnosno 98 posto, dok je stranih turista bilo 758 ili 99,9 posto manje, a njihovih noćenja 26 001, što je 99 posto manje nego u travnju 2020.

"Turistički smeštajni objekti koji su u aprilu 2020. ostvarili noćenja stranih turista uglavnom su pružali uslugu smeštaja turistima koji se zbog mera sprečavanja širenja bolesti covid19 nisu mogli vratili u svoju zemlju prebivališta", komentarišu iz DZS-a.

Tome dodaju da je među stranim noćenjima u aprilu u komercijalnom smještaju bilo najviše noćenja turista iz SAD-a, oko 17 odsto, i Nemačke, oko 12 odsto od ukupnih stranih noćenja.

Sve se to odrazilo i na pad dolazaka i noćenja turista u komercijalnom smeštaju i u prva četiri mjeseca ove godine, kada je ukupno došlo 605.000 turista, koji su ostvarili 1,5 miliona noćenja, što je za po 70 posto manje nego u istom periodu 2019. godine.

Kurir.rs/Klik.hr Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track