ISKUSNE PENJAČE NA BIOKOVU UHVATILO SNAŽNO NEVREME: Pogledajte dramatično spasavanje helikopterom (VIDEO)
Foto: Facebook/HGSS Stanica Makarska

dvoje bilo u lošem stanju

ISKUSNE PENJAČE NA BIOKOVU UHVATILO SNAŽNO NEVREME: Pogledajte dramatično spasavanje helikopterom (VIDEO)

Hrvatska -

Četvoro mlađih Hrvata, inače iskusnih penjača našli su se situaciji iz koje nije bilo izlaza.

"Verovatno nisu videli oblake i nevreme koje se spremalo iza planine, našli smo ih promrzle i mokre", rekao je Ante Kukavica iz makarskog HGSS-a čija je ekipa od deset spasilaca uz pomoć helikoptera Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva penjače dovela na sigurno.

Makarski HGSS dojavu o penjačima na steni na Biokovu dobio je u poslepodnevnim satima. njih je ispod vrha Mali Šibenik zahvatilo nevreme praćeno vetrom.

"Prvo smo mislili da ih spasimo helikopterom, ali kako nismo uspeli, spustili smo se merdevinama do njih i videli u kakvom su stanju. Dvoje njih bilo je u lošem stanju jer su se smrzli pa smo ih odmah prebacili na heliodrom u Makarsku. Potom smo se vratili po još četvoricu naših spasilaca i dvojicu preostalih penjača koji su se su se u međuvremenu zaputili prema vrhu Mali Šibenik gde smo ih spustili na tlo", priča Kukavica.

Priključili su im se i članovi šibenskog HGSS-a koji su se slučajno našli na biokovskoj planinarskoj ruti.

"Bilo je vrlo teško, udarao je bočni vetar koji je stvarao vrtloge, a prostor je bio uzak. Hvala ekipi iz HRZ-a i Šibenčanima na pomoći", rekao je Tomislav pričajući o spasavanju.

Dodao je kako su penjači dobro, utoplili su se i osušili u njihovim prostorijama, a nisu tražili lekarsku pomoć već zahvalili hrabroj ekipi kojima je to bilo prvo letno spasavanje helikopterom ove godine.

Kurir.rs/24sata.hr Foto: Facebook/HGSS Stanica Makarska

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track